NRK Meny
Normal

Russiske fallskjermjegere inntok Nordpolen

I minus 70 grader hoppet de russiske fallskjermjegerne ut av fly over Nordpolen.

Militære fallskjermjegere landet i forrige uke på Nordpolen, skriver BarentObserver.

Over kan du se videoen av hoppet på Youtube.

Hoppet ut i -70 grader

Mer enn 90 fallskjermjegere, fra Ivanobasens 98. luftbårne divisjon, skrev russisk historie forrige tirsdag da de hoppet ut av et Ilyushin Il-76-fly i minus 70 grader.

Fallskjermhopperne skulle til den flytende forskningsstasjonen Barneo i nærheten av Nordpolen. Der har de satt opp leir, og skal gjennomføre øvelser i ekstreme klimatiske forhold. På bakkenivå ved forskningsstasjonen er det nå rundt 30 kuldegrader.

I tillegg ble lastebærende plattformer med materialer, forsyninger, drivstoff og smøremidler sluppet over polarbasen.

Skal trene på redningsaksjoner

– Å lande en luftbåren styrke over Nordpolen ble enda et eksperiment for operasjoner under ekstreme forhold, sier oberstløytnant Yevgeny Meshkov til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Flyet lettet fra den militære flyplassen Olenya på Kolahalvøya, der fallskjermjegerne har trent på overgangen til arktiske forhold.

– Tjenestemennene skal trene på redningsoperasjoner og leteaksjoner på simulerte skadede polfarere og flymannskap, forteller den russiske oberstløytnanten til nyhetsbyrået.

Operativ én måned per år

Tre uker tidligere har russisk militære gjennomført en lignende øvelse i de nordlige Ny-Sibirske øyene. Der landet 350 fallskjermjegere fra den 98. luftbårne divisjonen.

Isstasjonen Barneo settes opp hver vår på 89. nordlige breddegrad. Stasjonen som er operativ i ca. en måned anvendes vanligvis av vitenskapsfolk og turister fra hele verden.