Færre jervekull i Norge i år

En foreløpig opptelling tyder på at det er født færre jervekull i Norge i år.

Jerv

JERV: (Illustrasjonsfoto).

Foto: Steve Kroschel / Reuters

Feltmannskapene fra Statens naturoppsyn (SNO) har så langt påvist 40 jervekull i landet i år.

Det er en nedgang på ti kull fra 50 påviste jervekull i fjor.

– Om dette resultatet holder seg, vil jervebestanden ligge omtrent på tallet for bestandsmålet i år, sier leder i Rovdata, Jonas Kindberg, i en pressemelding som NTB viser til.

Fjorårets registrerte 50 kull var en nedgang fra året før med 65 kull. Nå gjenstår det å se om nedgangen fortsetter i år.

Har gjennomført hiuttak

– Om antallet holder seg på 40 kull vil jervebestanden likevel være over det nasjonale bestandsmålet, som den har vært siden 2003, forteller Kindberg via Rovdatas egne nettside (ekstern lenke).

Nettsiden melder også at etter vedtak fra Miljødirektoratet er det så langt gjennomført hiuttak av ti av de totalt 40 registrerte jervekullene i år.

– Det er skutt seks tisper og tjue valper, ifølge Rovbase. Fjorårets 50 registrerte jervekull tilsvarte en bestand på omtrent 350 voksne dyr, melder nettsiden.

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK