NRK Meny
Normal

Samisk høgskole sliter med rekrutteringen

De siste tallene fra Samordna opptak viser at det er 32 nye studenter som har Samisk høgskole som førstevalg.

Diehtosaiida, Samisk høgskole
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

En av de som kunne ha søkt til Samisk høgskole eller Sámi allaskuvla er Sunna Nousuniemi fra Inari. Hun ble ferdig på videregående skole for et år siden.

– Jeg bestemte meg for å studere samisk og mens jeg gikk på videregående skole i Ivalo, så var det faktisk ingen fra Samisk høgskole innom hos oss, sier Nousuniemi.

Sunna Nousuniemi satser på samisk språkutdanning

- Bare så synd at jeg i ettertid oppdaget hvor bra utdanningstilbudet er i Kautokeino, sier Sunna Nousuniemi.

Foto: Privat

Hun søkte til Universitetet i Oulu, fordi de var svært aktive under studentrekrutteringen. Tanken om å studere i Kautokeino slo henne aldri.

– Jeg glemte å søke dit og nå i ettertid, så ser jeg at de har et veldig bra studietilbud med dyktige faglærere, men det er så synd at de ikke reiser rundt for å markedsføre bedre og satse aktivt på rekruttering, sier Nousuniemi.

I helga skal hun være på musikkfestivalen «Ijahis Idja» i Inari med flere hundre ungdommer fra hele Sápmi. Der skal Sunna gjennomføre et målrettet oppdrag for Universitetet i Oulu, nemlig å rekruttere enda flere studenter dit.

– Hvis Samisk høgskole hadde vært her nå, så kunne de muligens ha fått noen flere studenter, sier Nousuniemi. Målet hennes er å få flere studenter til Oulu, de som enda ikke har bestemt seg, de såkalte etternølere.

Rekruttering er det svake punktet

Rektor Jelene Porsanger ved Samisk høgskole innrømmer at rekruttering har vært det svake punktet.

– Den største og kanskje den vanskeligste utfordringen i Sápmi er at vi ikke har nok samisktalende studenter som kan fylle flere klasserom. Vi må våge å se på realiteten og potensialet - om hvor mange studenter som kan begynne hos oss årlig, sier Porsanger.

Direktør Jelena Porsanger

- Vi kan bli bedre, men må også vite, hvorfor ungdom ikke søker til oss, sier rektor Jelena Porsanger.

Foto: Liv Inger Somby

Målet til Samisk høgskole er allikevel å få enda flere nye studenter, så derfor jobber de nå aktivt med en ny rektrutteringsstrategi som styret skal godkjenne i høst.

– Vi vil gjerne vite hvorfor samisk ungdom ikke søker til oss, sier Porsanger.

Hun nevner at skolen satser på nye utdanningstilbud som Bachelor i journalistikk, Bachelor i språk- og litteratur og desentralisert førskolelærerutdanning.

Tallene er ikke ferdig enda

Samisk høgskole er i en særstilling og fremdeles kan det komme søkere fra Finland og Sverige.

– Vi har ikke den totale oversikten ferdig før 15. september, sier Porsanger.

Hun forteller at i fjor var det 20 søkere som hadde Samisk høgskole som førstevalg og i år er det 32, altså en økning på 12 studenter .

– Men vi gir ikke opp, målet vårt er å få nye studenter, etternølere kan søke til oss, sier rektor Jelena Porsanger.