Hopp til innhold

Etterforsker korrupsjon, leiemordere og oljesvindel i indianerreservat

– Det er som tatt ut av ett dårlig filmplott, sier en av reservatets eldre.

NORTH DAKOTA-RESERVATION/ A flare and pump jacks are seen at an oil well on the Fort Berthold Indian Reservation in North Dakota

Minst 1370 brønner er boret i Fort Berthold reservatet i North Dakota i USA. Det pumpes mer enn 386.000 fat olje per dag – en tredjedel av North Dakotas totale produksjon her. Oljen har gitt reservatet en økonomisk opptur, men under overflaten skjuler seg korrupsjon og mord.

Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

Nå har man ett mord, en leiemorder, en mann som er dømt fem ganger som driver som oljeentreprenør, som i tillegg jobber direkte med vår leder.

Marilyn Hudson

Oljefunnene under reservatet i North Dakota skulle vise seg å bli den økonomiske redningen for innbyggerne der, men i kjølvannet av oljefunnet har mye grums nå sett dagens lys.

Det er The New York Times som skriver om reservatet Fort Berthold i North Dakota i USA, der den tidligere lederen for reservatet er beskyldt for å ha satt i gang en storstilt skandale.

Nyttet seg av oljeboom

Tex G. Hall satt i tre perioder som stammeformann i Fort Berthold. Oljeboomen i Fort Berthold satte for alvor i gang mellom hans andre og tredje periode (2006-2010).

Han satte seg da i posisjon som leder for reservatets selskap «Fort Berthold Allottee Land & Mineral Owners» til å kunne kontrollere hvilke selskaper som skulle få levere tjenester til oljeselskapet «Bakken Oil & Gas», som er det største oljeselskapet i North Dakota, og som driver oljefeltene i reservatet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tex Hall

Den tidligere lederen for reservatet, Tex G. Hall, benekter at han er involvert i korrupsjon. Han benekter også at han hadde et personlig forhold til James Henrikson, som er tiltalt for å hyre leiemordere i forbindelse med økonomisk vinning.

Foto: Harry Hamburg / Ap

Gir oppdrag til en tidligere dømt

Ett år etter (i 2011), da han igjen ble valgt som leder for de tre stammene som bor i Fort Berthold, kom han i kontakt med James Henrikson og hans kone Sarah Creveling.

Henrikson som tidligere var dømt for både kriminell virksomhet og voldsutøvelse hadde satt sine øyne på oljeboomen i North Dakota, og spesielt reservatet, skriver The New York Times.

Derfor hadde han registrert et selskap i Blackstone Building Group, i sin kones navn. Selskapet fikk operasjonsbase i garasjen til Hall. Han fikk en navajo kvinne til å fronte selskapet, slik at det skulle virke som at det var drevet av urfolk, sier en av New York Times sine kilder.

Henriksons selskap fikk straks i oppdrag å vanne støvet på veiene inne i reservatet, uten at det ble lagt ut på anbud. Prisen pålød 570.000 dollar - den gang nærmere fire millioner kroner.

Flere oppdrag ble gitt til Blackstone selskapet, og selskapet hadde etterhvert en årlig inntekt på to millioner dollar, eller 12 millioner kroner.

Vi begynte å kontakte Hall og andre ledere, men dører ble lukket, telefoner lagt på, folk ville ikke bli involvert.

Lissa Yellowbird-Chase

29-åring forsvinner sporløst

En som begynte å jobbe som sjåfør for Henrikson var Kristopher Clarke, som plutselig sporløst forsvant.

Clarke skal nemlig ha blitt uenig med Blackstone, og ville sammen med andre sjåfører gå over til ett annet selskap.

Da han 22. februar 2012 kjørte for å levere fra seg selskapets kredittkort til kontoret i Halls garasje forsvant han. Bilen hans ble i juni, halvt år senere, funnet i en gate i Williston der hovedkvarteret til oljeindustrien i området er.

Savnet plakat Kristopher Clarke

Familien har søkt etter Kristopher Clarke siden han forsvant i 2012. Liket til 29-åringen er fortsatt ikke dukket opp.

Foto: Faximile fra Mickey Shunick.Com

Spor etter Clarke har til dags dato ikke dukket opp.

Den lokale damen Lissa Yellowbird-Chase begynte å etterforske saken etter henvendelser fra Clarkes mor.

– Vi begynte å kontakte Hall og andre ledere, men dører ble lukket, telefoner lagt på, folk ville ikke bli involvert. En gutt er borte sa jeg, det kom som ett sjokk, vi er et spirituelt folk, og mener at alle mennesker kommer fra samme skaper, sier Yellowbird-Chase til New York Times.

Så blir noen drept

Det var først når ett grovt mord skjedde at saken begynte og nøstes opp.

Den 15. desember 2013. Douglas Carlile og hans kone Elberta kommer fra kirken. På kjøkkenet kommer en aggressiv mørkkledd mann bort til Douglas. Elberta rømmer opp trappen til andre etasje. Hun hører skudd. Hennes mann dør nesten umiddelbart.

Morderen flykter. Men i flukten etterlater han seg en skinnhanske og et fotavtrykk i søla utenfor huset.

Politiet finner fluktbilen hans. I den ligger en sort balaklava og en liste med ordene «trene med pistol» og «styrmann».

Én måned senere blir 51-årige Timothy Suckow arrestert. Det viser seg at Carlile hadde en to millioner dollars forretningsavtale med James Henrikson. Carlile ville via en investor kjøpe ut Henrikson. Det skal ikke Henrikson likt.

– Det mordet var siste dråpen. Nå har man ett mord, en leiemorder, en mann som er dømt fem ganger som driver som oljeentreprenør, som i tillegg jobber direkte med vår leder. Det er som om reservatet vårt er kapret av ett plott i en dårlig film, sier 78 år gamle Marilyn Hudson, historiker og en av reservatets eldre til New York Times.

Tiltalt for leie av mordere og korrupsjon

James Henrikson sitter nå tiltalt for å ha hyrt to leiemordere, fire tilfeller av korrupsjon, besittelse av våpen, og en herionkonspirasjon.

Han har erkjent seg ikke skyldig.

Tex G. Hall ble naturlig nok ikke gjenvalgt som stammeformann. Han er nå under etterforskning for hvilket forhold han hadde til Henrikson, og om han har hatt noe å gjøre med mordene. Hall benekter å vite noe om det, samt sier han til New York Times at det hele er en svertekampanje mot han.

NORTH DAKOTA-RESERVATION/ Oil field and construction traffic passes through New Town on the Fort Berthold Reservation in North Dakota

De nyvalgte lederne i Fort Berthold ønsker nå å sørge for at oljeutvinningen i reservatet skjer på reservatfolkets premisser.

Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.