Etter 37 år i pelsnæringen kan det være over

Pelsdyrnæringen i Norge er nok en gang truet etter at den nye regjeringen foreslår å legge ned næringen. Dette viser at dyrevern aktivister har stor påvirkning, sier den eneste revefarmeieren i Troms og Finnmark.

Levin Mikkelsen med reveskinn

Revefarmen til Levin Mikkelsen har det siste året produsert 900 reveskinn som selges til private husflidsaktører, mens resten sendes til auksjon i København.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Levin Mikkelsen driver revefarmen i Kåfjorddalen i Nord-Troms som han har drevet med i 37 år. Nå vil den nye regjeringa legge ned alle pelsdyrsnæringer i Norge, nå er det opp til Stortinget å gjøre endelig vedtak

Vil avvikle næringen innen 2025

Den nye regjeringen vil foreta en styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025 i Norge. Det kom fram da den nye regjeringsplattform ble lagt fram sist søndag. Avviklingen er et av Venstres største seire i arbeidet med den nye plattformen.

– Jeg tror ikke vi hadde fått gjennomslag for en avvikling av pelsnæringen utenfor regjering, sier Trine Skei Grande (V) til NRK etter at den nye regjeringsplattformen ble lagt fram sist søndag.

Nå er det opp til Stortinget og fatte det endelige vedtaket.

Kan ramme 200 pelsdyrfarmer

I dag er det i overkant av 200 pelsdyroppdrettere i Norge. I Troms og Finnmark finnes det bare en oppdretter igjen, nemlig i Kåfjorddalen i Nord-Troms, som i år har en revebesetning på 1300 dyr.

– Min første tanke er at det er en trist dag for pelsdyrnæringa, men trist dag for Norge at vi mister en næring som gjennom århundre har vært å bidratt til eksport fra Norge, sier Mikkelsen.

Tror du Stortinget vil følge regjeringens forslag?

– Jeg er redd at Stortinget vil følge regjeringens forslag, sier Mikkelsen.

Håper å fortsatt få kvalitetsskinn

Hilde Lund

ØNSKER OPPDRETT: Hilde Lund skryter av kvaliteten på reveskinn fra revefarmen i Kåfjorddalen, og at håper regjeringens forslag ikke blir vedtatt.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Reveskinn brukes blant annet til å sy varme luer. Hilde Lund fra Nordreisa har drevet med samisk husflid i 21 år. Lund bestiller skinn fra revefarmen i Kåfjord, og er glad for at hun kan bruke lokale produkter, og skryter av kvaliteten på skinnene fra Kåfjorddalen.

– Pelsdyrnæringen tar ikke slutt selv om næringen avvikles i Norge, mener Lund.

Lund tror at en slik næring vil opprettholdes i andre land. Hun har tidligere bestilt reveskinn fra Canada, men sier at kvaliteten ikke er like god som i Norge. Hun har selv besøkt revefarmen i Kåfjorddalen, og mener at rev i bur ikke lider nød.