– Vi gjør dette foe å føre videre lokale mattradisjoner, sikre inntekter til idrettslaget og for styrke samholdet i bygda vår, sier sauebonden Olav Lavik Dikkanen (46).
Trebarnspappaen har valgt å lage to retter, fårikål og røkt reinkjøtt.
– Det er naturlig at jeg lager fårikål. For det første er det veldig godt og dernest har jeg som sauebonde god tilgang til fårekjøtt, forklarer Dikkanen.
Reinsdyrkjøtt er også noe familen lett kan skaffe, og det ligger flere generasjoner lang tradisjon bake dette.
– Vi har noen reineiere som «verdde» (venner av familien). Hvert år bytter vi kjøtt med dem. De får fårekjøtt av oss og vi får reinkjøtt av dem, opplyser Dikkanen.
Arrangert for 30. gang
Ilars matdag ble arrangert søndag 5.november i Nesseby i Finnmark. Årets matdag er den 30. matdagen.
Det spesielle med matdagen er at «alle» i idrettslaget stiller med tradisjonelle matretter, desserter og kaker, som de deretter betaler for å spise sammen med andre gjester.
Voksne betaler 250 kroner og barn 100, og inntektene går i sin helhet til å drifte idrettslaget.
– Det betyr veldig mye, både inntekt, en god del inntekt å hente der. Vi samler masse folk og vi syns det er veldig fint arrangement, sier lederen i idrettslaget, Elisabeth Reisænen.
Olav Lavik Dikkanen sier at det er den gode maten som er trekkplasteret.
– Folk lar seg friste av kortreist, lokal mat. Matrettene som serveres på Ilars Matdag er laget av råstoffer som finnes her i området, det vil si fårekjøtt, reinkjøtt, fisk og sjømat av forskjellig slag, samt diverse bær og vekster, sier Dikkanen.
Fornøyde gjester
I år var det rundt 150 betalende gjester på Ilars matdag. Inntektene til idrettslaget er på cirka 35.000 kroner.
De fleste gjestene kommer fra Nesseby og nabokommunene.
– Maten var veldig god. Her er det veldig flinke kokker. Jeg og gubben min reiser alltid hit når det er slike tilstelninger her. Det er så artig å treffe kjentfolk og å bli kjent med nye, sier tanaværingen Gunnhild Ellefsen.
Også unge mennesker synes at dette er noe for dem.
– Dette liker jeg. Jeg liker å være her for å spise mye god mat, sier Ellen Kristine Petterson fra Nesseby.
Olav Lavik Dikkanen er glad for at folk er fornøyde. Når alle har fått sitt er det på tide for kokken også å få i seg noe å spise.
– Jeg har allerede smakt på reinsdyrtunger og blodklubber. Nå vil jeg gjerne smake litt kvalkjøtt, forteller han med smil om munnen.