NRK Meny
Normal

Knytter ungdommen sammen

Rundt 50 samiske ungdommer er samlet i Tromsø. Søndag stiftes en ny ungdomsorganisasjon som de unge mener blir en viktig møteplass.

Ungdom samlet i Tromsø
Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Den yngste deltakeren kommer fra Røyrvik i Nord-Trøndelag. 13 år gamle Hilje Kristoffer Jåma ser fram til stiftelsen av en ny samisk organisasjon for ungdom.

Hilje Kristoffer Jåma

Hilje Kristoffer Jåma

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Jeg synes det er viktig at samisk ungdom kan møtes. Før jeg kom hit visste jeg lite om nordsamer, men under møtet har jeg blitt kjent med mange.

Selv om Hilje Kristoffer hadde ønsket at flere unge på hans alder, og flere ungdommer fra det sørsamiske området hadde deltatt synes han stiftelsen av organisasjonen er artig.

– Jeg tror den nye organisasjonen kan knytte nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk ungdom tettere, sier han.

– Et stort behov

Tidligere sametingspolitiker Susanne Amalie Andersen er en av initiativtakerne, hun ser at det er et stort behov med samiske organisasjon.

Susanne Amalie Andersen

Susanne Amalie Andersen

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Det er mange som har sagt at vi skulle hatt en samisk ungdomsorganisasjon også i Norge, slik de har i Finland, Sverige og Russland.

To år etter at Davvi Nuorra ble nedlangt skal ungdommens røst igjen høres.

– Jeg tror ikke det har vært så enormt mye engasjement blant samiske ungdom fordi vi ikke har hatt en organisasjon dem kan engasjere seg i. Det er veldig vanskelig å engasjere seg i voksenorganisasjoner. Det er rett og slett skummelt og det er ikke plass til ungdommen der, sier Andersen.

Stolt av arbeidet

Samisk ungdom fra hele landet deltar, Saia Marilena Stueng (16) er fra Karasjok. Hun har høye forventinger til den nye organisasjonen.

– I samfunnet har vi politiske partier som jobber mot hverandre, vi som møtes her skal gjøre det motsatte. Vi skal samarbeide.

Saia Marilena skryter av de andre ungdommene. Hun er stolt av arbeidet de har fått i gang.

Saia Marilena Stueng

Saia Marilena Stueng

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Jeg tror det blir veldig bra, fordi ungdommen her er utrolig flink. Flinke folk motiverer og jeg gleder meg til å jobbe videre sammen med dem, sier Saia Marilena.

Realitet i morgen

I dag har ungdommen diskutert og ytret sine ønsker om hva den nye organisasjonen skal gjøre.

– Denne organisasjonen skal jobbe for at ungdommen skal bli hørt, få nye venner og noen har snakket om å finne kjæreste og fremtidige ektefeller, flirer Susanne Amalie Andersen.

I morgen skjer selve stiftelsen, et styre skal velges og organisasjonen trenger et navn.