Midt i en splid mellom to partier

Denne mannen representerer Samefolkets parti (SfP) i kommunestyret og Norske Samers Riksforbund (NSR) i Sametinget. Nå vil ikke SfP lenger dele ham med NSR.

Klemet Erland Hætta

Klemet Erland Hætta (SfP/NSR)

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Blant annet Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta er blitt en vanskelig nøtt å knekke for de samiske partiene Samefolkets parti (SfP) og Norske Samers Riksforbund (NSR).

Lederen i SfP kan nemlig ikke godta at Hætta representerer hans parti i kommunestyret i Kautokeino, samtidig som er valgt inn for NSR i Sametinget.

NSRs parlamentariske leder mener derimot at dette ikke er noe problem.

LES OGSÅ: Må godta noe han ikke liker

LES OGSÅ: Fortsatt uklart om det blir ekteskap med NSR

LES OGSÅ: Kan slåss mot eget parti

– Ingen optimal situasjon

Birger Nymo

Birger Nymo

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

SfP er registrert som et offisielt parti i Norge og kan stille lister i alle valg, det vil si både kommune-, fylkestings-, stortings- og sametingsvalg.

NSR på sin side stiller lister bare i sametingsvalgene.

Lederen i SfP, Birger Nymo, ser ingen problemer med de andre valgene. Men når det gjelder sametingsvalgene ser han ikke med blide øyne på at medlemmene i hans parti stiller for NSR.

– Det er klart at dette ikke er noen optimal situasjon når man ser eksempelvis at noen sitter for SfP i kommunestyret, mens man i Sametinget er en NSR-representant. Og så har vi jo ordinære SfP-representanter i Sametinget. Det er klart vi må innrømme at dette absolutt ikke er noen optimal situasjon, sier Birger Nymo.

I morgen kveld holder SfP i Ávjovárri valgkrets nominasjonsmøte.

LES OGSÅ: Vil sparke presidentkandidat og ordfører ut av partiet

LES OGSÅ: Ønsker ikke Keskitalo som president

– Ikke noe problem

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Parlamentarisk leder i NSR, Aili Keskitalo, kan ikke skjønne at dette skal være noe problem.

– Jeg tror at dette ikke vil medføre store problemer for oss, men dette kan av og til være en utfordring, sier Keskitalo.

Hun minner samtidig om at disse to partiene nylig har underskrevet en avtale om samarbeid.

– Vi har en samarbeidsavtale med SfP når det gjelder arbeidet på Sametinget i fremtiden. Og vi har også tidligere samarbeidet med SfP i Sametinget. Jeg ser heller ikke at det skal være så store politiske forskjeller på partiene at dette skulle føre til noen problemer, mener Aili Keskitalo.

NSR-lederen stiller selv for SfP i kommunevalget. I inneværende periode er hun vararepresentant for partiet til kommunestyret i Kautokeino.