NRK Meny
Normal

Energidrikk gir hjerte- og nevrologiske problemer

Forskning viser at over 40 prosent av innringerne til giftinformasjonen i USA handler om småbarn som har konsumert energidrikk. Rektor i Lakselv er klar på at denne typen drikke ikke er tillatt i skolen.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

Flere rektorer nekter sine elever å innta energidrikk i skoletiden. ILLUSTRASJONSBILDE.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

– Dette er ikke lov på hverken barne- eller ungdomsskole. Hvis vi observerer dette blir drikken inndratt og tømt ut, forteller rektor på barne- og ungdomsskolen i Lakselv, Rune Røksland.

Les også: Henrik var døden nær - leger tror energidrikk er årsaken

Unormal hjerterytme og nevrologiske problemer

En ny forskning foretatt av den Amerikanske giftsentralen viser til at i 57 prosent av de rapporterte sakene kunne innringerne melde om unormal hjerterytme og 55 prosent av innringerne meldte om nevrologiske symptomer etter inntak av energidrikk.

– Innholdsmessig er det like mye sukker i energidrikk som i brus, så det er ikke sukkerinnholdet som har noe å si. Det som har noe å si er hvor stort forbruk du har. Drikker du for mye energidrikk så vil kroppen selvsagt reagere, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Ringnes, Nils Gunnar Nirisrud.

Les også: Vil ikke ha aldersgrense på energidrikk

40 000 telefonsamtaler i året

Giftinformasjonen i Norge får inn 40 000 telefonsamtaler i året hvor 40 prosent handler om legemidler og 40 prosent om kjemikalier. De resterende er om planter, sopp, huggorm osv.

– Vi har to hovedgrupper som ringer oss: Samtaler om barn som har utforsket og smakt på ting de kommer til f.eks. vaskemidler, planter, bær, legemidler de finner på nattbordet osv. og så har vi en annen stor gruppe som omhandler mennesker som tar legemidler og annet som en del av selvskading og/eller rus, forteller seniorrådgiver for giftinformasjonen, Mari Tosterud.

Rektor Arnulf Soleng

Rektor ved Karasjok barne- og ungdomsskole, Arnulf Soleng er streng på at elever ikke får ta med seg energidrikk inn i klasserommet.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

NRK Sápmi tok en rask telefon til rektor for Karasjok barne- og ungdomsskole, Arnulf Soleng. Han kan bekrefte at det har et likt standpunkt som skolen i Lakselv.

– Hvis vi observerer barn som har dette vil lærer ta en samtale med elev. Hvis det hender gjentatte ganger vil vi involvere foreldre for å løse problemet, forteller Soleng.

Få bekymringsmeldinger om energidrikk i Norge

Typiske tegn på mild koffeinforgiftning er uro, hjertebank, magesmerte og kvalme.

– Ring oss ved svake symptomer eller om man er bekymret for om det kan være farlig, men kontakt lege ved sterke symptomer, sier Tosterud.

Tosterud kan også fortelle at de får svært få henvendelser om energidrikk.

– Vi har ikke mange spørsmål om energidrikk i det hele tatt. Vi får veldig få henvendelser i løpet av et år. Vi får noen ganger telefoner fra bekymra småbarnsforeldre som har smakt på energidrikk, og ungdommer som har drukket mer. Vi får veldig sjeldent telefoner om alvorlige hendelser.