NRK Meny
Normal

Får inn et helt nytt felt

NRK har fått nyss i kommende endringer i Sametingets «regjering».

Sametingsrådet på Stortinget

Sametingsrådet endrer på sine ansvarsområdet. Her fra da de var på Stortinget. Fra venstre: Sametingspresident Aili Keskitalo, sametingsråd Henrik, Olsensametingsråd Silje Karine Muotka, sametingsråd Thomas Åhrén og sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Dette er et svært spennende felt, det er NRK Sápmi nyhetsredaktørs umiddelbare reaksjon på at sametingsrådet etter det NRK vet får inn forminskning av fornorskning som eget politisk felt.

Sametingsrådet varsler endringer. NRK Sápmi sitter på opplysning om de politiske ansvarsområdene som endres. Ett av disse er altså at Henrik Olsen får forminskning av fornorskning som ansvarsområde.

– Symbol på fornorskning

Rávdná Buljo Gaup tolker dette som en direkte følge av sametingspresidentens nyttårstale:

– Da sa hun, om jeg tolker henne rett, at nå må dere samer reise dere og våkne, vi må se hva som skjer i samfunnet og gjøre noe.

Rávdná Buljo Gaup

NRK Sápmis nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup tror man vil få se et annet fokus fra sametingsrådet fremover.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Buljo Gaup mener det tyder på at Sametinget går fra å vise til forskningsrapporter, som viser til at samisk er truet, til å virkelig starte med politikk, og med det mener hun følgende:

– De setter en egen minister, om man kan kalle han det, til å jobbe med og forminske fornorskningen, og dermed styrke det samiske språket.

Nyhetsredaktøren synes det er et svært positivt tiltak av Sametinget.

– Og nettopp Henrik Olsen er jo et symbol på resultatet av fornorskningen. Han er same som ikke kan samisk, og dermed et bevis på at det er lettere å for eksempel lære engelsk enn samisk i Norge.

Andre endringer

Andre endringer i sametingsrådet er at noen av de politiske områdene blir flyttet på.

Silje Karine Muotka mister høyere utdanning og forskning, i tillegg til duodji. I stedet vil reindrift bli hennes ansvar.

Høyere utdanning og forskning får Thomas Åhrén ansvaret for, samtidig som Ann-Mari Thomassen for ansvaret for duodji.

Tror på mer fokus på reindrift

Og det at Silje Karine Muotka får reindriftsaker tror nyhetsredaktøren skyldes at Sametinget vil satse sterkere innen feltet.

– Det at Thomas Åhrén, som har kompetanse innen reindrift, nå mister dette feltet kan bety at sametingsrådet vil ha mer trykk og fokus på reindrift, for i sametingsrådet er det Muotka som synes og høres mest, og i tillegg kan samisk.

Muotka har vært fremtredende i saker der hun har hatt det politiske ansvaret. Buljo Gaup tror derfor at man vil høre mer fra Sametinget om reindrift fremover.

Førstkommende mandag klokken 11 kommer Sametingspresidenten til å offentliggjøre videre planer innen de forskjellige politiske feltene.