Endelig mulig å skrive på samisk på iPhone

– Hittil har det vært nesten umulig å skrive på samisk for iPhone-brukere. Dette ønsket jeg å gjøre noe med, forklarer sivilingeniør Tim Valio fra Kautokeino.

Tim Valio tester samisk tastatur på iPhone

Det var i sommer at sivilingeniør Tim Valio fra Kautokeino fikk signaler om at App-store ga klarsignal til en samisk app. Siden har han jobbet med å utvikle den, og nå er den tilgjengelig for iPhone brukere.

Foto: Privat

Det er han som har utviklet det nordsamiske tastaturet for iPhone og gjort det tilgjengelig i App-store. Appen heter: «Davvisámegiel boallobeavdi».

Saka fortsetter under bildet:

Samisk tastatur på iPhone

Slik ser det nye samiske tastaturbordet ut på iPhone

Foto: Tim Valio

Hittil har samisktalende iPhone-brukere vært nødt til å skrive bevisst feil, fordi alle de nordsamiske bokstavene ikke har vært tilgjengelig.

– Noen har også vekslet mellom tre tastaturer, for å få tilgang til de fleste bokstavene de trenger for å skrive en setning på samisk, noe som er tungvint. Dette fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe med og har utviklet tastaturet i min fritid, sier Valio.

Idealisme som drivkraft

Han gjør seg ingen forhåpninger om å tjene penger på dette, på tross av at han har utviklet det eneste nordsamiske tastaturet som er tilgjengelig for iPhone.

Det finnes omkring 20.000 personer som snakker nordsamisk av de rundt 100.000 samene som finnes. De færreste av dem kan skrive språket.

– Det betyr at jeg regner med at den jobben jeg har gjort med dette er ren idealisme og at jeg i beste fall kommer til å få erstattet noe av kostnadene jeg har hatt med å utvikle dette.

Allerede i bruk

Tim Valio skriver på data

– Den nye appen vil etter hvert få en stadig bedre versjon. Derfor vil det være viktig at folk oppdaterer den etter hvert, sier sivilingeniør Tim Valio.

Foto: Privat

Den nye appen er allerede tatt i bruk. Men antall brukere har han ennå ikke oversikt over.

– Det vil jeg først vite om noen få dager, forklarer Valio som har brukt nærmere halvt år for å utvikle den nye appen. Nå er den godkjent av App-store, og lagt ut for salg.

Må oppdateres etter hvert

Valio tror at det er viktig at det finnes et nordsamisk tastatur.

– Uten muligheter til å skrive språket, så vil teknologien føre til at språket forsvinner. Med et tastatur håper jeg å bidra til å reversere dette.

Første versjon av tastaturet som nå er tilgjengelig, vil bli forbedret om kort tid.

– Det er viktig at de som laster ned appen husker å oppdatere den etter hvert, forklarer Valio.

Korte nyheter

 • Mortensson Raasten Rastah festválii

  Plassjes Mátta-Sámis leat ráhkkaneamen lágidit logát rájáhis Raasten Rastah festivála. Dán jagi prográmmas leat dáhpáhusat, bargobájit ja aktivitehtat mánáide, nuoraide ja ollesolbmuide. Festiválas čuojahit ISÁK joavku ja Marja Mortensson ovttas Kringkastingsorkesteran. Nuoraidkonsearttas čuojaha Article 3 joavku. Raasten Rastah festivála lágiduvvo čakčamánu 30. beaivvis golggotmánu 3. beaivái, čállá Raasten Rastah neahttasiiddus.

  Toppen av hodene til kinotittere på åpningen av Raasten rastah filmh.
  Foto: Emmi Alette Danielsen / nrk
 • Besset válljet boahkuid

  Norgga álbmot beassá dál válljet guđe boahkuid bijahit, go lea doarvái boahkut, nu dieđiha Álbmotdearvvašvuođainstituhtta preassadieđáhusas.

  –– Vaikke lea seamma bures suodjaluvvon go seaguha boahkuid, de diehtit ahte muhtumat háliidit boahkuhuvvot seamma boahkuiguin guktuid háviid. Dál go mis lea doarvái sihke Pfizer ja Moderna boahkut de sáhttet gielddat fállat álbmogii daid boahkuid maid sihtet, lohká Álbmotdearvvašvuođainstituhta veahkkedirektevra Geir Bukholm.

  Vaksinering Eikefjord barne- og ungdomsskule.
  Foto: Nils Ole Refvik / NRK
 • Geahčadit mo čoavdit jammema

  Dál áigot iskkat mo ođđaáigásaš fievrrideami teknologiija birge jammenfallehemiin. Stáhta geaidnodoaimmahat ja Suodjalusa dutkaninstituhta lágidit iskkademiid ja ohcet čovdosiid dán lassánan sihkkarvuođahástalussii. Jammen lea go muosehuhttet dahjege cagget radio- ja GPS-signálaid.