Grønlandsk stjerne opptrer i Sápmi

Simon Lynge ble rost opp i skyene av det amerikanske bladet Rolling Stone da hans debutalbum ble gitt ut i 2010. I helga opptrer han i Nord-Finland.

Simon Lynge

Simon Lynge i den offisielle musikkvideoen til «Infinitely You», som er lagt ut på YouTube.

Foto: Musikkvideo / YouTube

«Et av de mest minneverdige og melodiøse debutalbumene de siste årene», skrev Rolling Stone Magazine om Simon Lynges debutalbum «The Future», da den ble gitt ut i 2010.

Albumet kom faktisk på topp i Amazon.com sin UK Rock Charts uka etter utgivelsen.

Siden den gang har den nå 34 år gamle grønlandske sangeren og låtskriveren gjort seg bemerket på begge sider av «Dammen».

Lynge er den første grønlandske soloartist som har gitt ut plate i Storbritannia, og han var også den første grønlender til å opptre i Glastonbury festivalen.

Han har stått på scenen i mange land i Europa og han har turnert USA. I 2011 deltok han i Emmylou Harris sin Europa-turne.

Mye grønlandsk i Enare i helga

Enare i Lapplands len i Nord-Finland er stedet for de kulturinteresserte denne helga. Spesielt de som ønsker å bli kjent med grønlandsk kultur har mye å hente i den lille samebygda de nærmeste dagene.

Torsdag begynte den grønlandske filmfestivalen «Greenland Eyes» i Enare. Her vil det vist diverse filmer laget på Grønland, av grønlandske eller utenlandske filmskapere.

Lørdag arrangeres Camera Borealis og Mørketidsjazz (Kaamosjazz) i bygda.

Før Simon Lynges konsert blir publikum kjent med den samiske musikeren og forfatteren Niillas Holmberg. Konserten er kalt «Langt mot nord - en reise inn i naturen med bilder og musikk».

Her blir Martti Rikkonens naturfotografier vist akkompagnert av Niillas Holmbergs musikk.

Både filmfestivalen «Greenland Eyes» og Camera Borealis og Mørketidsjazz går av stabelen i det samiske kulturhuset Sajos.