En trist dag for Raoni

Høvding Raoni gråt offentlig da det ble klart at den brasilianske regjeringen har sagt et endelig ja til utbyggingen av verdens tredje største demning.

Arnold Schwarzenegger, Raoni og James Cameron

Høvding Raoni (i midten) sammen med Arnold Schwarzenegger (t.v) og James Cameron (t.h.).

Foto: Antonio Bonsorte / Afp

Den såkalte Belo Monte-demingen skal bygges lang Xingu-elva i delstaten Para. Høvding Raoni og hans Kayapo-stamme bor i dette området.

De brasilianske myndighetene har sagt ja til dette gigantiske prosjektet til tross for 20 års motstand både fra urbefolkningen, miljøaktivister og internasjonale kjendiser som Avatar-regissør James Cameron og rockestjernen Sting.

Verdens tredje største vannkraftverk

Kjempeprosjektet vil bli verdens tredje største vannkraftverk og vil ha en totalkostnad på rundt 11 milliarder dollar.

Når det er ferdig, vil Belo Monte-kraftverket generere 11.3200 megawatt energi, det vil si rundt 11 prosent av kraften som produseres i Brasil i dag.

Brasils institutt for miljø og fornybare ressurser IBAMA ga grønt lys etter det de kaller en grundig teknisk analyse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Xingu-elva der Belo Monte-dammen skal bygges

Belo Monte-demingen skal bygges langs Xingu-elva, som er en del av Amazonas.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Motstanderne av monsterdammen hevder at 40.000 mennesker vil bli fordrevet fra sine hjem på grunn av demningen. Myndighetenes egne tall er 16.000 mennesker.

Norte Energia, som står bak kraftverket, sier at det vil skape 18.000 jobber, mens ytterligere 23.000 jobber oppstår indirekte. Regjeringen sier landet desperat trenger energien som produseres.

– Alle argumentene imot er fortsatt tilstede

Høvding Raoni er bekymret for fremtiden til sitt folks fremtid, skriver The Wasnington Post .

– Vi vil ikke ha Belo Monte, fordi det vil ødelegge våre elver, vår jungel og vår måte å leve på, advarer Raoni. Mer enn en halv million mennesker har skrevet under et opprop mot deminingen, som organisasjonen Amazon Watch står bak.

Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, som er en undergruppe i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), har bedt Brasils myndigheter utsette prosjektet slik at konsekvensene kan vurderes grundigere.

Den britiske musikkartisten Sting har kjempet side om side med Raoni og de andre Belo Monte-motstanderne siden 1989. Nå er han skuffet.

– Alle de argumententene vi brukte for 20 år siden er fortsatt tilstede, sier en skuffet Sting.

Sting og Raoni

Musikkartisten Sting sammen med høvding Raoni.

Foto: STRINGER/BRAZIL / REUTERS

Bare to andre demninger i verden er større enn Belo Monte, og det er Tre kløfter-demningen i Kina og Itaipú på grensen mellom Brasil og Paraguay.