Rekonstruert historisk samelue

En sørsamisk husflidsutøver har rekonstruert en 100 år gammel sørsamisk lue, og presenterer produktet i forbindelse med samenes 100-årsmarkering i Tråante (Trondheim).

Unni Fjellheim

Husflidsutøver Unni Fjellheim, har rekonstruert en sørsamisk som tilhørte hennes tippoldefar fra 1860 årene.

Foto: Jan Magne Haugen

Den historiske samelua var allerede i bruk da samer for første gang møttes til det første samiske landsmøtet i Trondheim, 6. februar 1917. Datidens lue skjermet bedre for vind og snøstorm enn hva dagens lue gjør, forteller husflidsutøveren, Unni Fjellheim.

Tradisjonelle materialer

‒ Jeg har sydd opp igjen luen etter tradisjonelle materialer i anledningen "Tråante 2017" i Trondheim, sier Unni Fjellheim fra Rørostraktene.

sørsamisk lue

Her er modellen til den historiske sørsamiske luen som er blitt rekonstruert og skal presenteres under Tråante 2017.

Foto: Jan Magne Haugen

Fjellheim er av den oppfatning at Østerdalslua ble sydd etter samme mønster som den historiske sydsamiske luen.

Snijbetjohpe – Skjoldlue

Samene sydde lueskjerm og brem av hodeskinn av reinsdyr og selve lua av leggskinnet, og der er lue både for kvinner og menn, forteller Unni Fjellheim.

Om vinteren beskyttet skjermen mot sola og med bremmen nede var den varm i vind og snøstorm, presiserer Fjellheim. I sin tid ble lua kalt på norsk for skjoldlua"og på sørsamisk for "snijbetjohpe"

– Tilhørte tippoldefar

‒ Lua som jeg har rekonstruert tilhørte min tippoldefar fra 1860 årene sier en stolt sydsamisk husflidsutøver, Unni Fjellheim.

Snijbethjope

Snijbethjope

Foto: Jan Magne Haugen

Den rekonstruerte lua skal vises på Sámiid Duodjis vandreutstilling i Trondheim under samefolkets dag først kommende mandag.