Vinteren vil ikke gi slipp på de hvite vidder

Han svarer telefonen på en topp – rundt han er viddene helt hvite, som i og for seg ikke er uvanlig, hadde det ikke vært for at i morgen er det midtsommer.

Vinter på vidda

Per Johan Eira (bildet) er brorsønn til Hans Ole Eira, sammen gjeter de flokken. Den plutselige vinteren, som er kommet nå i sommer, kom overraskende på reineierne. (Bildet har Hans Ole Eira lagt ut på Facebook.)

Foto: Hans Ole Eira

– Ja, jeg måtte kjøre opp på en fjelltopp for å kunne slå av en prat, forteller Hans Ole Eira via mobiltelefon fra Finnmarksvidda til NRK.

Reineieren befinner seg et sted ca. femti kilometer fra Alta mot fylkesgrensa til Troms. Han har funnet seg mobildekning, for i lavvoen er det ikke mulig å få inn signal. Vidda rundt han er dekket av en stor hvit kappe av snø.

Snødd flere steder

I Finnmark ser ikke Kong Vinter ut til å ville slippe taket, eller så har sommeren forsovet seg. Senest på fredag lavet det ned snø flere steder i nord, og noen tydde til snøfreser.

Til tross for at temperaturene knapt vil klatre over fem grader på mange av Finnmarks tettsteder, så har snøen som kom tidligere i uka smeltet bort igjen. Det er ikke tilfellet på vidda.

Hans Ole Eira

Hans Ole Eira har måttet levne sommerklærne hjemme, og i stedet tatt på seg klærne han bruker om vinteren.

Foto: Hans Ole Eira


– Her er det kommet nysnø i monner over det hele. Det føles nesten som at mørketida allerede er kommet, forteller Eira.

Kaldt er det også. Han har på seg full vinterbekledning, skinnlue og tykke votter, og han bekrefter at nordavinden biter godt fra seg.

Må utsette kalvemerking

Midtsommerstid er tiden når reinkalvene skal merkes. Merkingen foregår ved at man skjærer inn kjennetegnet sitt på reinen man eier, men den uventede vinteren har gjort at merkingen umulig.

– Det er ikke bra å skjære i ungkalvenes ører når det er så stygt vær, så merkingen må nok utsettes en uke, om ikke flere, det må vi se an.

Hvorfor kan man ikke merke reinen når det er kaldt?

– Om man i kaldt og vått vær skjærer i øret til de små kalvene så risikerer man at de blir syke. Sårene må nemlig tørke fort, og da må det være tørt vær med sol, og gjerne varm vind, forklarer Hans Ole Eira.

Ikke opplevd slik vinter om sommeren før

Mens han og andre reineiere venter på vær som tillater merking, så kan de ikke gjøre så mye annet enn å gjete flokken. I sommerbeiteområdet er det så mye snø at snøskuteren må tas i bruk, ATV holder ikke.

Når det gjelder været framover, så er det foreløpig ikke bedring i sikte.

– Selv om det har skiftet til å gå mot mørketid igjen, så må jo sommeren komme tilbake. Dette har jeg ikke opplevd før, en dag med snø om sommeren er slett ikke uvanlig, men at det laver ned flere dager i strekk, og at snøen legger seg sånn, det har kommet som en overraskelse på de fleste.

Senest søndagsmorgen snødde og sluddet det på lavvoen til Hans Ole Eira.

Vinter på vidda

ATVene vil sannsynligvis ikke være nok til å gjete Gurpmotvuomi reinflokken. Til tross for midtsommer, må Eira belage seg på å ta i bruk snøskuter.

Foto: Hans Ole Eira