NRK Meny
Normal

En fredelig klimamarkering utviklet seg til kaos

Flere mennesker valgte å møte opp i gatene i Paris for å markere et krav om en klimaavtale, til tross for forbud om å demonstrasjoner.

Demonstrasjon i Paris i forbindelse med klimakonferansen cop21

Flere tusen mennesker møtte opp til klimademonstrasjon.

Etter terrorangrepet i Paris for over to uker siden der 130 mennesker mistet livet, ble flere arrangementer i forbindelsen med klimakonferansen i Paris avlyst, deriblant en stor klimamarsj som skulle gå på søndag gjennom gatene i Paris.

Urfolk i demonstrasjonen

Derfor valgte man i stedet å arrangere en fredelig markering for klimaet. Det utviklet seg imidlertid til kaos der flere ble arrestert og politiet valgte å bruke Tåregass mot demonstranter i Paris .

Flere representanter for urfolksorganisasjoner var tilstede før demonstrasjonen utviklet seg, deriblant Per Jonas Partapuoli som er i Paris for Samerådet.

Per Jonas Partapuoli

Per Jonas Partapuoli valgte å bli med på klimamarkeringen i Paris sammen med andre urfolk fra hele verden.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

– Det er viktig med slike markeringer, fordi klimaendringer er noe som gjelder oss alle, sier den unge politikeren. Han forteller at de var samlet til urfolksmøte og der valgte de å sende urfolk fra alle verdensdeler til markeringen.

Må være forsiktig

Myndighetene har gått ut forbudt demonstrasjoner, men selvom flere tusen mennesker hadde samlet seg på Place de la Republique, så føler Per Jonas Partapuoli seg ganske trygg.

– Jeg tror at Paris er Europas tryggeste by akkurat nå med politi overalt så man trenger vel ikke å være så redd for å være her, men man må passe seg litt mer, sier han.

Etter en stund forlot urfolksdelegasjonen Place de la Republique der markeringen skjedde og etter dette utviklet demonstrasjonen seg slik at politiet grep inn.