Hopp til innhold

Rekordhøy forhåndsstemming ved sametingsvalget: – Uhemmet positivt

Én av fem har allerede forhåndsstemt ved sametingsvalget uken før valgdagen.

Sametinget har ingen planer om å gi stemmehungrige ikke-samer rett til å bestemme.

KAMP OM PLASSENE: Hit vil de samiske politikerne: Sametinget i Karasjok. Det er 39 ledige seter og om én uke avgjøres hvem som blir valgt inn i tinget.

Foto: TROND ODIN MYHRE JOHANSEN / NRK

3904 personer har så langt forhåndsstemt ved sametingsvalget. Det opplyser Valgdirektoratet til NRK mandag. Forhåndsstemmene gjelder til og med søndag 5. september og utgjør 19,5 prosent av alle stemmeberettigede.

Det er 20.005 personer som kan stemme ved sametingsvalget i 2021.

– Dette er uhemmet positivt, sier Eivind Yrjan Stamnes, Arbeiderpartiets tredjekandidat ved Sør-Norge valgkrets.

– Det gir meg ekstremt mye glede at så mange har forhåndsstemt, sier Andine Knudtson, Høyres førstekandidat ved Sør-Norge valgkrets.

Bildemontasje av Eivind Yrjan Stamnes og Andine Knudtson

UNGE POLITIKERE: Eivind Yrjan Stamnes (Ap, til venstre) og Andine Knudtson (H)

Foto: Privat/Anders Boine Verstad / NRK

Én av fem stemmeberettigede har så langt avlevert sin stemme ved sametingsvalget, og det er en ny rekord.

Hvis man sammenligner antall forhåndsstemmer for samme periode ved forrige valg i 2017, så har antall forhåndsstemmer økt med 6,6 prosentpoeng.

Det betyr at det er 1.563 flere forhåndsstemmer ved årets valg én uke før valget.

– I år kan det kanskje være spesielt mange som forhåndsstemmer på grunn av pandemien, siden de er bekymret for trengsel i valglokalene på valgdagen. Men så er det vanskelig å si, hvor mye som skyldes en slik generell trend i retning av flere forhåndsstemmer, og økt deltakelse i valget.

Det sier valgforsker Jo Saglie som er statsviter ved Institutt for samfunnsforskning. Han har blant annet forsket på sametingsvalget.

Statsviter og forsker Jo Saglie

VALGFORSKER: Jo Saglie.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Tilbake i 2017 stemte 12,9 prosent av alle stemmeberettigede én uke før valget og totalt avleverte 5849 personer sin stemme i sametingsvalget.

Tror ikke på valgrekord

Til sammenligning har 973.866 personer forhåndsstemt ved stortingsvalget, det vil si at en av fire stemmeberettigede har avlevert sin stemme. Dette tilsvarer 25,1 prosent av alle stemmeberettigede.

Selv om flere har forhåndsstemt så langt ved årets valg, kan ikke valgforskeren enda slippe jubelen løs, og si at det kan bli en rekordoppslutning ved sametingsvalget.

– Nå har det vært slik i mange år at det har vært flere velgere som har registrert seg i manntallet, og flere som har stemt. Men økningen i manntallet har vært større enn økningen i de som faktisk stemmer, sier Saglie og fortsetter:

– Det er nok slik at når stadig flere registrerer seg, så vil det jo komme inn flere velgere som ikke er så interessert og har så sterk tilknytning til det samiske, sier Saglie.

Stemmeurne

STEMMER: Det er mulig å forhåndsstemme frem til 10. september. Selve valgdagen er mandag 13. september.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Men denne trenden snudde ved valget i 2017. Da var økningen i antall stemmer sterkere enn økningen i manntallet. Valgdeltakelse var på 70,3 prosent, som var ny stemmerekord i antall avgitte stemmer.

– Særlig viktig at ungdommen stemmer

– De som ikke har stemt enda er vel fortsatt litt usikker. Det er kanskje 20, 10 eller 1 stemme som kan skille om man kommer inn eller ut av Sametinget. Det er særlig viktig at ungdommen stemmer, for vi blir jo i særlig stor grad påvirket av dette valget, sier Stamnes i Ap.

Før årets sametingsvalg har det vært knyttet en del trøbbel til valgmanntallet. Valgdirektoratet og Skatteetaten ble innkalt til et hastemøte etter at Sametinget oppdaget feil i valgmanntallet.

En glipp i registreringstidspunkt gjorde at personer som ble meldt inn i tide, ikke ble registrert i manntallet. I ettertid har Sametinget forsikret at alle som er i manntallet, skal få stemme.

Sametingets plenumsmøte i mars

PLENUM: Slik ser det ut når de 39 sametingspolitikerne er tilstede ved plenumsmøter.

Foto: Sámediggi/Sametinget

– Jeg håper at flere stemmer og at vi får en høy valgdeltakelse. Det er flere som har meldt seg inn i valgmanntallet i år, og det er viktig å nå også de som politiker og listetopp, sier Høyres Knudtson.

Blant de store sakene og diskusjonene før årets sametingsvalg handler om den nye sametingspresidenten skal snakke samisk eller ikke. De unge velgere vil ha en samisktalende president, mens syv av ti sametingspolitikere mener presidenten ikke må kunne samisk.

Mandag 13. september er årets stortings- og sametingsvalgdag, og det er mulig å forhåndsstemme frem til 10. september.

Her er de mest aktuelle kandidatene som kan komme inn på Sametinget etter valget:

Korte nyheter