Elias (22) svømte med Hvaldimir: – Han nusset og bet meg i rumpa

Den unge dykkeren fikk seg en opplevelse for livet, men forskere advarer folk på det sterkeste mot å hoppe i vannet med hvalen.

Elias Olafsen snorkler med Hvaldimir.

NYSGJERRIG: Elias Olafsen følte seg trygg sammen med Hvaldimir. Likevel advarer han andre mot å bade med hvithvalen.

Foto: Privat

– Jeg lå noen minutter i vannet og så kom han plutselig imot meg. Det var som å se et hvitt berg under havet, som bare strømmet imot meg, sier Elias Olafsen fra Hamarøy.

22-åringen jobber på fiskebåt og har hatt dykkersertifikat i to år.

I sommer har han drømt om å dykke med spekkhoggere, men anledningen har ennå ikke bydd seg.

Så dukket Hvaldimir opp i Tysfjord.

 • Se video:
Elias Olafsen fikk seg litt av en opplevelse, da hvithvalen Hvaldimir dukket opp på snorkleturen i Tysfjorden.

Her svømmer Elias sammen med hvithvalen Hvaldimir. FOTO: Privat/Elias Olafsen

– Kameraten min og jeg stod på kaia. Vi så at han virket rolig og tam. Nå må vi prøve å dykke med ham, tenkte vi.

De dro ut på fjorden i båt, og hoppet ut i vannet et stykke unna hvalen. Det var den som selv etterhvert svømte ut til dykkerne.

Nusset og bet

Olafsen har tidligere dykket med haier. Det er en nyttig erfaring i møte med hvithvalen.

– Vi svømte rolig og så hvordan han reagerte på at vi var der. Da vi så hvor forsiktig han var, fortsatte vi å dykke.

Etterhvert gikk kameraten opp av vannet, og Olafsen fortsatte dykkingen alene.

– Hvaldimir var veldig nysgjerrig. Plutselig dukket han ned under meg og kom opp igjen, og nærmest ga meg et nuss på kinnet, forteller Olafsen opprømt.

Hvaldimir dukket opp i Engenes utenfor Harstad

POPULÆR: Kjendishvalen har de siste ukene svømt sørover langs kysten, og flere samler seg på brygger og svaberg for å se hvalen. Her er han i Harstad.

Foto: Tor Sivertsen

På et tidspunkt kom hvalen opp under ham og tok ham oppå ryggen sin. Hvaldimir svømte et stykke mens han lot Olafsen ligge på ryggen.

Hvalen bet ham også forsiktig i rumpa. Den tok også tak i hånden og foten hans, og holdt den i munnen.

– Den var kjempe forsiktig. Jeg er sikker på at hadde man lagt en drue i munnen hans, så hadde Hvaldimir ikke gjort skade på den. Så forsiktig var han.

Den veier jo om lag ett tonn. Var du ikke redd?

– Nei, men det er jo selvfølgelig et adrenalinkick å oppleve dette. Jeg driver med ekstremsport, og har så mye beherskelse over kropp og sinn at det skal gå fint.

Aggressiv og pågående

Professor ved UIT-Norges arktiske universitet og hvalforsker Audun Rikardsen fraråder folk å dykke og bade med Hvaldimir.

Hvalforsker Audun Rikardsen

HVALFORSKER: Audun Rikardsen (UiT) er professor i arktisk biologi og marin biologi og ekspert på hvaler. I tillegg er han også en verdenskjent naturfotograf.

Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK

– Akkurat som med oss mennesker kan humøret være forskjellig fra dag til dag. Man vet aldri hva som kan skje. Jeg anbefaler ikke noen å dykke med ham, sier Rikardsen.

Forskere har sett tegn på at hvalen kan bli aggressiv.

– I utgangspunktet er han harmløs, men det har vært episoder hvor han har vært mer pågående og aggressiv. Hvis man ikke kjenner hvalen og kan lese den, så kan det skje ting, sier han.

Et kjennetegn på Hvaldimir er det store arret på høyre side av kroppen. Nylig har en annen hvithval skapt forvirring i Troms. Viltnemnda trodde at Hvaldimir hadde forvillet seg opp i Målselva.

Voldsom lek

Hvis flere er ute i vannet samtidig med hvithvalen, er faren for uønskede hendelser større.

– Jo flere som er ute i vannet, kan han bli både mer stresset og pågående. Han har også lengre perioder uten å ha vært i kontakt med mennesker. Det kan nå også påvirke hans møte med folk, sier Rikardsen.

Han forstår likevel godt at dette har vært en stor opplevelse for 22-åringen.

– Jeg har selv dykket et par ganger da hvalen kom til Hammerfest, så jeg vet jo at det er helt fantastisk.

Og legger til:

– Erfaringen jeg da hadde fra tidligere, både som forsker og med å ha snorklet med spekkhuggere og knølhval, var da gull verdt. Hadde jeg ikke hatt det, kunne Hvaldimir reagert annerledes.

Fikk kjeft

Elias Olafsen

FIKK KJEFT: Elias fikk kjeft av bestemor, som mente det var risikabelt å dykke med Hvaldimir. Før dykkingen hadde han ikke fått med seg at forskere ba folk holde avstand til hvalen.

Foto: Privat

Olafsen fraråder også folk å hoppe i vannet med Hvaldimir.

Etter at han la ut video på Facebook, fikk han både ros og ris.

– De fleste synes det er kjempekult, men noen synes det er veldig unødvendig.

Korte nyheter

 • Vil ha platinagruve i samekommune

  Gruveselskapet Fedorova Resources presenterte sine nye planer på et informasjonsmøte i Lovozero på torsdag. De vil starte ny gruvedrift 60 kilometer fra Lovozero sentrum. Gruven skal utnytte metaller, som hører til platina-gruppen. Selskapet sa på møtet at de vil ha en dialog med samene i området og undersøke hvordan innvirkning gruvedriften kan ha på økologien. Planen er å starte gruvedriften i 2027. Gruveselskapet lover nye arbeidsplasser og opplæring av lokale arbeidere.

  Loga sámegillii

  Infomøte Fedorova Resources
  Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans
 • Plánejit platinaruvkki Lujávrái

  Ruvkefitnodat Fedorovo Resources lea álggaheamen barggu Lujávrri gielddas. Plánaidis birra fitnodaga ovddasteaddjit muitaledje duorasta čoahkkimis Lujávrris. Fitnodaga áigu 60 kilomehtera eret Lujávrri čoahkkebáikkis ávkkástallat metállaid, mat gullet platina-jovkui. Čoahkkimis ruvkefitnodaga ovddasteaddjit čilgejedje, ahte ovdalgo huksegohtet infrastruktuvrra, sii háliidit gulahallat báikkálaš sápmelaččaiguin ja iskat ávkkástallama váikkuhusaid ekologijai. Metállaid ávkkástallama háliidivčče álggahit jagis 2027. Seammás fitnodat lohpida ođđa bargosajiid ja oahpahit Lujávrri gieldda olbmuide dán barggu.

  Les på norsk

  Infomøte Fedorovo Resources
  Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans
 • Koronanjoammu lassána Romssas

  Vássán jándoris leat dieđihuvvon 49 ođđa njoammuma Romssas. Oppalohkái leat 113 olbmo Romssas erremis covid-19 geažil. Universitehtabuohcceviesus leat dál 20 koronabuohcci. – Dál eai leat makkárge ovttaskassivat manne njoammu fáhkka lassána. Eatge dieđe joatká go lassáneapmi, dadjá njoammubajitdoavttir Trond Brattland.

  Lang kø ved testsenteret for korona i Tromsø sentrum
  Foto: Veronica Turnage / NRK