Hopp til innhold

Krenkelsene fra fortiden som nå generer styrke

– Allerede på flyet nedover fikk vi oppmerksomhet over at vi var samer. Vi ønsker ikke at det skal føles så eksotisk å høre samisk i fremtiden, sier samisk veiviser.

De unge samiske veiviseren 2018 foran Storstuggu

FORBEREDT: De unge samiske veivisere forteller at den harde fornorskingspolitikken blir et viktig tema de kommer til å fokusere på for at nordmenn skal forstå. Fra venstre Vanja Tørresdal, Maria Gunilla Påve Wilks, Elle Karen Inga Skum og Eli Karianne Vesterheim Hætta.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK

– Så kan noen spørre: «Hvorfor er alle samer så hårsåre?»

– Da bruker jeg å svare: Blir man lugga lenge nok så blir man hårsår til slutt.

Det sier psykolog spesialist Elisabeth Gerhardsen under foredraget, som handler om hvordan forsøket på å utrydde den samiske kulturen fortsatt finnes spor av i dagens lys.

– Kort forklart handler foredraget om hvordan fortidens sår fortsatt merkes i dagenes generasjoner. Alt det negative som skjer i nåtiden blir forsterket på grunn av det som har skjedd før, forklarer Elisabeth Gerhardsen.

Elisabeth Gerhardsen presenterer

FULLSATT: Kinosalen i Storstuggu i Røros var nesten fullsatt da Elisabeth Gerhardsen holdt sitt foredrag.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

I forbindelse med den sørsamiske kulturfestivalen Raasten Rastah arrangerte SANKS eller Samisk Nasjonalt Kompetanse Senter temadag om samiske levevilkår.

– Du kan ikke være same

For Gerhardsen ser det viktig og også trekke frem det positive som har forekommet av fornorskningspolitikken. Hun forteller om en ny stolt samisk generasjon.

– Det kan være med å gi styrke til de nye unge kunstnere, stolthet, engasjement, det politiske «sinnet» og den kraften. Det går på en måte også utover positive ting, forklarer Gerhardsen.

Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen

VEV: Elisabeth Gerhardsen forteller om alt det såre som samene er blir utsatt for, forsøket på å utrydde den samiske kulturen overføres videre fra generasjon til generasjon.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK

Vanja Tørresdal som er oppvokst i et område det majoriteten, hun sammen med de andre samiske veiviserne er klare for all slags utsagn og spørsmål.

Vanja Tørresdal foran storstuggu i Røros

VIKTIG: Vanja Tørresdal sammen med veivisere forteller at det blir viktig å forklare og svare på spørsmålene på en ordentlig måte da de skal sette i gang med å reise.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK

– Det som jeg oftest får høre etter at jeg har fortalt folk jeg er same, er at: «nei du kan jo ikke være same, alle samer bor i Nord-Norge.»

Hva tenker du om det da?

– Nei, altså det gir jo meg enda mer lyst til å informere. Samer bor i fire land og er spredt over et ganske stort geografisk areal. Så det å opplyse er absolutt viktig for meg.

Ønske om å normaliseres

For de samiske veiviserne gjorde Gerhardsen sin foredrag inntrykk, dette tar de med seg når de går i gang med å besøke skoler rundt om i Norge for å fortelle om samisk kultur.

Det blir veldig viktig å fokusere på den harde fornorskningspolitikken samene ble utsatt for. Samtidig ønsker jeg at vi skal bli “normalisert”. At vi ikke blir sett som så eksotisk. At man får høre “wow en same” liksom, forklarer Elle Karen Inga Skum.

Hva er normalt?

– Ja si det, jeg ønsker at nordmenn og samer skal være mer likestilt. Jeg vil ikke at det skal vekke så stor oppmerksomhet over at om man forteller at man er same, for eksempel bli oppfordret til å si noe på samisk eller joike, følger Eli Karianne Vesterheim Hætta med å forklare.

De unge samiske veiviserene utenfor Storstuggu

TIL STEDE: De samiske veiviserne deltar denne helgen på den sørsamiske kulturfestivalen, Raasten Rastah i Røros.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK

Gerhardsen har stor tro på at de samiske veivisere kan yte mye ovenfor det å videreføre riktig kunnskap om samer til unge i Norge.

– De er unge og de kan prate på en måte som kan treffe andre ungdom. Til og med kan de også være brobyggere i forhold til å fortelle hvordan en ung same lever i dag. De kan gi det et ansikt det å være samisk i 2018, sier Gerhardsen avslutningsvis.

Korte nyheter

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.