– Sametinget tar ikke læremidler på alvor

I januar skrev femtenåringen Saia Marilena Stueng brev til Sametinget om det brennaktuelle temaet læremidler. Først nå har hun fått svar. – Nedlatende mener skoleelven.

Saia Marilena Stueng
Foto: Marit Elin Kemi / NRK

– Man skulle tro at Sametinget svarer meg fortere, når jeg skriver om en så viktig og aktuell sak, sier en skuffet tenåring. Et halvt år senere har hun omsider fått svar fra Sametinget. Hun mener det forteller litt om hvordan Sametinget prioriterer ungdom.

9. klassingen ved Karasjok Ungdomskole fikk i januar nok av skolesituasjonen sin, og bestemte seg for å skrive brev til Sametinget, Kunnskapsdepartementet, kommunen og Barneombudet.

I brevet beskriver hun en skolehverdag hvor samisk språk er fraværende, og mangel på lærebøker og fagpersoner.

Sent svar

Det tok et halvt år før Sametinget svarte 15-åringens henvendelse. Hun synes det er fornærmende at Sametinget ikke engang klarte å skrive navnet hennes riktig. I svarbrevet beklager Sametinget ved Jørn Are Gaski sent svar. 15-åringen er ikke imponert.

– Jeg tror Sametinget overser ungdom, og jeg føler at jeg ikke blir tatt seriøst. Jeg trodde at jeg ville få svar raskt, siden mitt åpne brev om læremidlene var i mediene allerede i januar, sier Saia Marilena Stueng.

– Ingen kommentar

Sametinget ved Gaski skriver i sitt svarbrev til 15-åringen at Sametinget har hatt møter med fylkesmannen, kommunene og bokforlag for å få læremidler til skolene.

Jørn Are Gaski

Jørn Are Gaski.

Han skriver også om den nye strategiske planen Sametinget har vedtatt for å få fortgang i læremiddelproduksjonen. Men da Sametinget endelig svarte, var ikke innholdet det skolejenta håpet på.

– Gaski forteller i brevet litt om hva han har tenkt å gjøre, men jeg blir i villrede om det er han personlig eller Sametinget som svarer. Han forteller jo bare om sine egne bragder. Egentlig står det veldig lite om hvordan Sametinget skal løse problemene, sier den uredde femtenåringen.

Sametingsråd Jørn Are Gaski ønsker ikke å kommentere brevvekslingen med 15-åringen.

Gaski inviterer i sitt svarbrev Saia Marilena Stueng på møte den 18. august for å snakke om læremiddelsituasjonen. Hun sier at hun ikke har tid til å møte Gaski akkurat da.

– Dessuten er det vel andre Sametinget burde kalle til møte, mener Stueng.

– Jeg har svart på brevet hun skrev, og utover det har jeg ingen kommentarer til denne saken. Jeg registrerer at hun ikke ville møte meg, sier Gaski.