– Vi er slitne, men gir oss ikke ennå

110 eldre samer henvender seg nå til sametingspresidenten. Temaet er erstatning for hundre årig fornorskningspolitikk.

Sametinget

Eldre samer ber om et møte med Sametinget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har hatt mange møter om saken med ulike myndigheter. Mange av oss er slitne, og mange har gått bort i løpet av årene. Likevel, vi gir oss ikke ennå, sier Klemet K. Hætta til NRK.

Han er leder for foreningen Utdanningsskadelidte av annen verdenskrig (USKAV). Nå har han sendt et brev til samtlige i sametingsrådet. I tillegg vurderer foreningen rettslige krav.

– Vi ønsker et møte for å drøfte hvordan vi skal få utbetalt vår rettmessige erstatning av fornorskningen som har pågått mot oss samer siden 1900-tallet, forteller Hætta.

Vil møte de eldre

Sametinspresident Aili Keskitalo sier til NRK at hun ennå ikke har sett henvendelsen fra foreningen.

– Vi er åpne for å møte USKAV, sier hun.

USKAV-leder Klemet K. Hætta er klar på at fondet på 75 millioner kr som ble opprettet i 2000, var tiltenkt samer som ble utsatt for fornorskning.

– Vi har hele tiden ment at disse pengene var tiltenkt oss som er offere for fornorskningspolitikken. Nå er også disse pengene fjernet, sier Klemet K. Hætta til NRK.

Stortinget opprettet Samefolkets fond i år 2000. Fondet på 75 millioner kr ble opprettet som en kollektiv kompensasjon for de tap som fornorskningspolitikken påførte samene.

Da fondet ble tatt i bruk i 2006 av Sametinget var den akkumulerte avkastningen på 30 millioner kr. Midlene er bevilget til ulike språk- og kulturtiltak.

Tidligere i høst varslet Høyre-Frp-regjeringen at de fjerner fondet. Istedenfor gir regjeringen fem millioner kr i årlig bevilgning til Sametinget.

Vurderer rettslige krav

I brevet som USKAV har sendt til Sametingets «regjering», varsles det også vurdering av rettslige krav.

– Hvis Sametinget ikke vil betale erstatningen, så kan de be Stortinget gjøre det. Hvis ikke dette går kan vi vurdere å sette fram rettslige krav, men vi håper Sametinget begynner å jobbe med saken snarest slik at vi blir ferdig med dette, skriver USKAV.

Klemet K. Hætta sier til NRK at han først ønsker å snakke med sametingspresidenten.

Myndighetene har løst spørsmålet om individuelle erstatninger til utdanningsskadelidende samer gjennom en utvidelse av billighetserstatningsordningen.

– En del av oss har fått billighetserstatning på 70.000 kr, men etter vår mening er dette ikke tilstekkelig for lidelsene vi har hatt gjennom årene, sier Hætta.