Fryktet at noen var inne

Forbipasserende oppdaget brannen. - Vi var redd huseieren var inne ettersom bilen hans sto utenfor, sier de.

Husbrann i Kautokeino
Foto: Johan Mathis Gaup

Huset som ble totalskadd i brannen i Kautokeino, tilhører NRK-frilanser Håkon Isak Vars. Selv var han på bensinstasjonen i bygda da han fikk beskjed om brannen.

Håkon Isak Vars

Håkon Isak Vars er redd uerstattelige minner har gått tapt i brannen.

Foto: Johan Mathis Gaup

- Jeg trodde noen spøkte med meg. Da det gikk opp for meg at det brant hos meg ble jeg lettere sjokkert, sier Vars.

LES OGSÅ: Bolighus totalskadet i brann

- Trodde han sov

Klokken 20.15 mandag rykket ambulanse og brannvesenet ut etter melding om brann i et bolighus ti kilometer sør for kirkestedet. Varslerne var redde for at det var folk i huset, da eierens bil sto parkert utenfor huset.

Det var Ellen Inga Logje og Inga Laila Hætta som oppdaget brannen.

- Vi kjørte forbi og la merke til at det var mye røyk over vannet Suohpatjavri. Jeg spøkte med at det var frostrøyk først, men vi skjønte fort at det var røyk fra huset, forteller Hætta.

De reagerte deretter kjapt.

- Da vi oppdaget røyken fra huset på den siden som vender mot veien, dro vi ned til huset og banket på dører og vinduer. Vi trodde eieren kanskje sov i huset siden bilen hans var utenfor. Deretter ringte vi brannvesenet som heldigvis kom raskt til, sier Hætta.

Mulig eksplosjon

Det var mye røyk og varme i huset, men lite flammer.

- Vi har hatt endel slike branner her i Kautokeino i det siste. I dette tilfellet kan det kanskje skyldes at noe har eksplodert inne i huset, og slått ut flammer og tappet oksygenet i huset, men det er for tidlig å spekulere i årsaken nå allerede, sier Nils Mathis O. Hætta ved Kautokeino brannvesen.

Skulle på tur

Huseieren kom også tilstede etter å ha blitt varslet, og er lettere sjokkert, men mest glad over at ingen var i huset.

- Ja, det er jeg mest glad over, men samtidig er jeg redd for at både datautstyr med innhold og alle filmene mine er gått tapt. De er blant uerstattelig minner. Jeg og en venninne dro fra huset for noe over en halv time siden for å tanke opp bil og kjøretøy for et par dagers opphold på fjellet. Ingen varme eller ovn var på, så jeg forstår ikke at det kunne ta fyr, sier Vars utenfor huset.

Han bekrefter at det kan ha vært noen gassflasker i boden tilknyttet huset.

Korte nyheter

  • Eanetlohku rihkku árbevieru

    Ođđa sámediggeráđđi ja Bargiidbellodat lea soahpan válgateknihkalaš ovttasbarggu, mii dáhkida Bargiidbellodahkii sihke dievasčoahkkinjođiheaddji ja bajásšaddan-, fuolahus- ja oahpahuslávdegotti jođiheaddji. Dáinna rihkku eanetlohku Sámedikki árbevieru, go Nordkalottfolket dat livččii nubbin stuorámus bellodahkan oažžut dievasčoahkkinjođiheaddji. Dál beassá Bb Tom Sottinen joatkit.

    Sametingsrådet og Ap samarbeid
    Foto: John Henrik Guttorm / Ap
  • Galgá leat časkan nuppi

    Okta Sis-Finnmárku dievdu lea áššáskuhtton go galgá leat nuppi olbmo časkán ovtta barttas mannan čavčča. Diggebáhpiriin boahtá ovdan ahte son oaččo 10 000 ruvdnosaš sáhku. Ášši gieđahallo Sis ja Nuorta Finnmárkku diggegottis skábmamánu 15.beaivvi Čáhcesullos.