Hopp til innhold

Ekspert på fornorskning: – Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk

– Aldri før har det blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram, mener redaktør for Samisk skolehistorie.

Hemmelig internt notat om kommisjon om fornorskning

VISER STRATEGI: Dette er et utsnitt av det interne notatet som Kommunal- og moderniseringsdepartementets Same- og minoritetspolitisk avdeling (SAMI) står bak. Dokumentet ble i juni 2016 sendt til departementets departementsråd, og til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). (NRK har ringet rundt «unntatt offentlighet»-teksten).

Foto: Skjermdump av dokumentforside

Ekspert på fornorskning reagerer på det som kommer fram i et hemmelig notat som avslører hvordan regjeringen vil unngå gransking av fornorskningen.

– Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk, sier Svein Lund, hovedredaktør for Samisk skolehistorie.

Festivalsjef Sara Beate Eira og Svein Lund, leder i Naturvenrforbundet i Kautokeino.

Samisk skolehistorie-bøkenes redaktør Svein Lund.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Redaktøren mener at det aldri har blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram.

– Jeg skriver staten – ikke regjeringen. For Ap har ikke vært det hår bedre på dette, sier Lund.

– Nektet støtte

I ti år var han med å skrive bokserien «Samisk skolehistorie». Lund hevder å ha møtt motstand mot bokarbeidet. som han reagerer på.

– Seks ganger søkte vi om finansiering og ble konsekvent nektet tilskudd fra sentrale styresmakter (med et lite unntak da Raimo Valle var statssekretær), skriver redaktøren i en e-post til NRK.

– Årsaken kommer frem

Etter å ha skrevet seks bind av Samisk skolehistori, tok man i bokprosjektet initiativ til turné til skoler og andre steder for å fortelle om fornorskning og skolehistorie.

– Men verken direktorat, departement eller fylkesmann ville vite av det. Den gangen ga de aldri noen slik begrunnelse, men her kommer det klart fram hva som er årsaken, mener Svein Lund.

– Gjennom ti år oppfattet vi mer og mer sentrale styringsorgan som en politisk motstander som ønsker at denne historien ikke skulle bli samlet og publisert. Nå ser vi at vi dessverre hadde rett i det.

– Positivt at notatet har blitt lekket

Bergstø

Kirsti Berstø (SV) lover å jobbe for at SVs forslag om sannhetskommisjon for fornorskningspolitikken skal bli vedtatt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SVs Kirsti Bergstø mener det er positivt at det interne departementsnotatet har blitt lekket.

– At dokumentet har lekket ut, og heldigvis nådd dagens lys, er positivt fordi det er et internt notat fra departementet. Det er altså embetsverkets vurderinger til politisk ledelse.

– Det betyr at med tilstrekkelig press, gode argumenter og fortsatt debatt, er det muligheter for at andre politiske vurderinger skal nå frem.

Kommenterer ikke

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har to ganger nektet å kommentere saken om det hemmelige notatet.

– Departementet kommenterer ikke intern saksbehandling, og vi har derfor heller ikke kommentarer til denne saken, skriver departementsråd Eivind Dale til NRK.

NRK har ikke lyktes med å få tak i Arbeiderpartiets talsperson og saksansvarlige for sannhetskommisjonen. De øvrige partiene på Stortinget har heller ikke svart på NRKs henvendelse.

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK