Hopp til innhold

Ekspert på fornorskning: – Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk

– Aldri før har det blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram, mener redaktør for Samisk skolehistorie.

Hemmelig internt notat om kommisjon om fornorskning

VISER STRATEGI: Dette er et utsnitt av det interne notatet som Kommunal- og moderniseringsdepartementets Same- og minoritetspolitisk avdeling (SAMI) står bak. Dokumentet ble i juni 2016 sendt til departementets departementsråd, og til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). (NRK har ringet rundt «unntatt offentlighet»-teksten).

Foto: Skjermdump av dokumentforside

Ekspert på fornorskning reagerer på det som kommer fram i et hemmelig notat som avslører hvordan regjeringen vil unngå gransking av fornorskningen.

– Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk, sier Svein Lund, hovedredaktør for Samisk skolehistorie.

Festivalsjef Sara Beate Eira og Svein Lund, leder i Naturvenrforbundet i Kautokeino.

Samisk skolehistorie-bøkenes redaktør Svein Lund.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Redaktøren mener at det aldri har blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram.

– Jeg skriver staten – ikke regjeringen. For Ap har ikke vært det hår bedre på dette, sier Lund.

– Nektet støtte

I ti år var han med å skrive bokserien «Samisk skolehistorie». Lund hevder å ha møtt motstand mot bokarbeidet. som han reagerer på.

– Seks ganger søkte vi om finansiering og ble konsekvent nektet tilskudd fra sentrale styresmakter (med et lite unntak da Raimo Valle var statssekretær), skriver redaktøren i en e-post til NRK.

– Årsaken kommer frem

Etter å ha skrevet seks bind av Samisk skolehistori, tok man i bokprosjektet initiativ til turné til skoler og andre steder for å fortelle om fornorskning og skolehistorie.

– Men verken direktorat, departement eller fylkesmann ville vite av det. Den gangen ga de aldri noen slik begrunnelse, men her kommer det klart fram hva som er årsaken, mener Svein Lund.

– Gjennom ti år oppfattet vi mer og mer sentrale styringsorgan som en politisk motstander som ønsker at denne historien ikke skulle bli samlet og publisert. Nå ser vi at vi dessverre hadde rett i det.

– Positivt at notatet har blitt lekket

Bergstø

Kirsti Berstø (SV) lover å jobbe for at SVs forslag om sannhetskommisjon for fornorskningspolitikken skal bli vedtatt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SVs Kirsti Bergstø mener det er positivt at det interne departementsnotatet har blitt lekket.

– At dokumentet har lekket ut, og heldigvis nådd dagens lys, er positivt fordi det er et internt notat fra departementet. Det er altså embetsverkets vurderinger til politisk ledelse.

– Det betyr at med tilstrekkelig press, gode argumenter og fortsatt debatt, er det muligheter for at andre politiske vurderinger skal nå frem.

Kommenterer ikke

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har to ganger nektet å kommentere saken om det hemmelige notatet.

– Departementet kommenterer ikke intern saksbehandling, og vi har derfor heller ikke kommentarer til denne saken, skriver departementsråd Eivind Dale til NRK.

NRK har ikke lyktes med å få tak i Arbeiderpartiets talsperson og saksansvarlige for sannhetskommisjonen. De øvrige partiene på Stortinget har heller ikke svart på NRKs henvendelse.

Korte nyheter