Hopp til innhold

Ekspert på fornorskning: – Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk

– Aldri før har det blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram, mener redaktør for Samisk skolehistorie.

Hemmelig internt notat om kommisjon om fornorskning

VISER STRATEGI: Dette er et utsnitt av det interne notatet som Kommunal- og moderniseringsdepartementets Same- og minoritetspolitisk avdeling (SAMI) står bak. Dokumentet ble i juni 2016 sendt til departementets departementsråd, og til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). (NRK har ringet rundt «unntatt offentlighet»-teksten).

Foto: Skjermdump av dokumentforside

Ekspert på fornorskning reagerer på det som kommer fram i et hemmelig notat som avslører hvordan regjeringen vil unngå gransking av fornorskningen.

– Her slipper NRK katta ut av departementet sin sekk, sier Svein Lund, hovedredaktør for Samisk skolehistorie.

Festivalsjef Sara Beate Eira og Svein Lund, leder i Naturvenrforbundet i Kautokeino.

Samisk skolehistorie-bøkenes redaktør Svein Lund.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Redaktøren mener at det aldri har blitt sagt med så klare ord at staten ikke vil at fornorskingshistorien skal komme fram.

– Jeg skriver staten – ikke regjeringen. For Ap har ikke vært det hår bedre på dette, sier Lund.

– Nektet støtte

I ti år var han med å skrive bokserien «Samisk skolehistorie». Lund hevder å ha møtt motstand mot bokarbeidet. som han reagerer på.

– Seks ganger søkte vi om finansiering og ble konsekvent nektet tilskudd fra sentrale styresmakter (med et lite unntak da Raimo Valle var statssekretær), skriver redaktøren i en e-post til NRK.

– Årsaken kommer frem

Etter å ha skrevet seks bind av Samisk skolehistori, tok man i bokprosjektet initiativ til turné til skoler og andre steder for å fortelle om fornorskning og skolehistorie.

– Men verken direktorat, departement eller fylkesmann ville vite av det. Den gangen ga de aldri noen slik begrunnelse, men her kommer det klart fram hva som er årsaken, mener Svein Lund.

– Gjennom ti år oppfattet vi mer og mer sentrale styringsorgan som en politisk motstander som ønsker at denne historien ikke skulle bli samlet og publisert. Nå ser vi at vi dessverre hadde rett i det.

– Positivt at notatet har blitt lekket

Bergstø

Kirsti Berstø (SV) lover å jobbe for at SVs forslag om sannhetskommisjon for fornorskningspolitikken skal bli vedtatt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SVs Kirsti Bergstø mener det er positivt at det interne departementsnotatet har blitt lekket.

– At dokumentet har lekket ut, og heldigvis nådd dagens lys, er positivt fordi det er et internt notat fra departementet. Det er altså embetsverkets vurderinger til politisk ledelse.

– Det betyr at med tilstrekkelig press, gode argumenter og fortsatt debatt, er det muligheter for at andre politiske vurderinger skal nå frem.

Kommenterer ikke

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har to ganger nektet å kommentere saken om det hemmelige notatet.

– Departementet kommenterer ikke intern saksbehandling, og vi har derfor heller ikke kommentarer til denne saken, skriver departementsråd Eivind Dale til NRK.

NRK har ikke lyktes med å få tak i Arbeiderpartiets talsperson og saksansvarlige for sannhetskommisjonen. De øvrige partiene på Stortinget har heller ikke svart på NRKs henvendelse.

Korte nyheter

  • Haglund juoiggada John Stone Fire ođđa luođis

    Les på norsk.

    Bernt Mikkel Haglund juoiggada John Stone Fire (John Steinar Baal). Luohtti álmmuhuvvo bearjadaga, čakčamánu 13. Beaivve.

    Haglundii bođii Luohti go oinnii John Stone Fire juoiganoasis, dán jagáš Sámi Grand Prix:as.

    – John Stone Fire lei okta sis geain rahpasit vuostáiválde mu, go fárrejin ruovttuluotta Guovdageidnui 25 jagi áigi, dadjá Bernt Mikkel Haglund preassadieđáhusas.

    Bernt Mikkel Haglund lea komponeren ja buvttadan luđiid ja sámi musihka. Almmuheapmi lea oassin «24»- nammasaš skearrus, masa Norgga Sámediggi ja Sámeráđđi leaba juolludan doarjaga.

    John Steinar Bål deltar i SGP
    Foto: NRK / Danil Roekke
  • Åpner for navnebytte på Knut Hamsun Videregående skole

    I forbindelse med fremtidig skolestruktur tar enkelte i det samiske miljøet til ordet for at det ikke er samsvar mellom å være ressursskole for lulesamisk og samtidig ha navn etter en kontroversiell forfatter.

    Det skriver nordsalten.no.

    Nylig bestemte fylkesrådet for å ikke legge ned studiespesialiserende tilbud på skolen i Hamarøy, noe som hadde påvirket tilbudet på samisk undervisning og kultur.

    – Fylkeskommunen har gjort et grep der de ønsker at Knut Hamsun skal være en ressursskole for det lulesamiske språket, og det er ønsket fremover også, uttaler Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp).

    Flere er kritiske til at navnet på skolen er problematisk for deler av den samiske befolkningen.

    – I forhold til sannhets- og forsoningsprosessen som skal gå videre, så vi er villige til å gå inn å se navnet, hvis det er et problem at skolen heter Knut Hamsun, uttaler Eggesvik.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er tydelig på at han forventer at skolen og fylkeskommunen tar en prosess på navnet og klargjør hvilke verdier de framhever med å ha Knut Hamsun sitt navn på skolen.

    – Forfatterens er godt kjent som nazist og ikke minst hans litteratur som har satt samene i skyggen, og ikke fremmet dem, sier Mikkel Eskil Mikkelsen og forventer en navnedebatt.

    Ordfører Britt Kristoffersen forteller at navnet ikke har vært politisk behandlet, og at det hittil ikke har vært navnedebatt, men at hun gjerne deltar i debatt.

    – Bør man skifte navn eller skal vi beholde det som det er, så må man veie for og imot. Kan også tenke seg navnet Nord-Salten og det samiske navnet Nuortta-Sálto, sier Britt om eventuell navneendring.

     Maja Kristine Jåma, ordfører i Hamarøy Britt Kristoffersen Løksa og fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik
    Foto: Bård Eriksen / Nordsalten
  • Unnán miesážat riegádan dán jagi

    Ii goassege ovdal leat nu unnán miesážat juohke álddus ja vuotnjalis riegádan, go dán jagi. Nu čállá Ságat.

    Norgga instituhtta luonddudutkamis (NINA) muitala ahte goddemiesážat lohkuhuvvo jahkásaččat 24 guovlluin Norggas, ja oidnet ahte Dovre guovllus leat unnán miesit dán jagi.

    Dán jagi leat erenomáš vuollegis logut. Seammás oidnet ahte lea vuollegis njuovastandeatta miesážiin. Seniordutki Brage Bremset Hansen oaivvilda ahte miessebuvttadus loguin ja njuovastandeattus sáhttá leat čanastus.

    – Lea guhkit áiggi leamašan vuollegis riegádanlogut. Mii eat dieđe manne logut leat nu vuollegaččat, sáhttet leat máŋga siva dasa. Danne fertet mii háhkat eanet dieđuid, dadjá Hansen, Seniordutki NINAs, preassádieđáhusas.

    Simle sammen med reinkalven sin.
    Foto: Nils John Porsanger / NRK