NRK Meny
Normal

Dette er Samenes Folkeforbunds presidentkandidat

Eks-arbeiderpartist går for presidenttittelen i Sametinget for splitter ny valgliste. – Det forplikter, sier kandidaten med kallenavnet «Pus».

Stein Are Pus Olsen

SAMETINGSPRESIDENTKANDIDAT: Stein Are Olsen fra Furuflaten i Lyngen i Nord-Troms.

Foto: Pressebilde

Uten motkandidater ble det grei skuring for Stein Are Olsen å bli valgt til Samenes Folkeforbunds presidentkandidat til neste sametingsvalg.

Folkeforbundets landsmøte ble denne helgen avviklet i Tromsø, og det er første gangen forbundet stiller liste til sametingsvalget etter et vedtak på landsmøtet i fjor.

– Jeg ble rørt av å få en sånn hedersbenevnelse. Og det forplikter.

Dette sier sametingspresidentkandidat Stein Are Olsen til avisa Ságats nettutgave (bak betalingsmur).

Han klassifiserer forbundet som tilhørende på venstresiden.

Stein Are Olsen

«PUS» PÅ FESTIVAL: Stein Are Olsen på en av de tidligere Riddu Riđđu-festivalene i Kåfjord i Nord-Troms.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Måtte unngå Ap-eksklusjon

Stein Are Olsen ble forrige sametingsvalg valgt inn som andre vararepresentant på Sametinget for Arbeiderpartiet, i Gáisi valgkrets.

I forfjor måtte han melde seg ut av Arbeiderpartiet for å ikke bli ekskludert.

Eksklusjonsrisikoen oppstod etter at han og sju øvrige Ap-medlemmer dannet en konkurrerende valgliste, kalt «Samhold Lyngen», i forbindelse med det siste kommunevalget.

Frp uaktuelt

I et mulig samarbeid på Sametinget etter valget mener Olsen ifølge Ságat at det er mest naturlig å samarbeide med hans tidligere parti, Arbeiderpartiet, og andre småpartier på venstresiden.

– Vi er åpne for å samarbeide med NSR også. Det kommer an på hva vi får igjen for vår støtte. Det eneste som er utelukket er et samarbeid med Frp, uttaler Olsen.