Hopp til innhold

Duodji Dreamers på Riddu Riđđu

Hva er bærekraftig duodji for deg? Det er blant annet denne tanken som ligger til grunnlag for årets utstilling på Riddu Riđđu, «Duodji Dreamers»

Den del av utstillingen "Duodji Dreamers"

STORT: Laila Mari Brandsfjell sin gulvmatte "Et sted for fortellinger" sammen med referanseverket.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

Prosjektet handler om bærekraftig duodji. (Håndverk, jou.anm.) Ti unge håndverkere fikk besøke Samisk Kunstmagasin i Karasjok. Der skulle alle velge et referanse verk av andre håndverkere som de skulle ha som inspirasjon til det nye verket de lagde.

Videreføring av fortellinger

– "Et sted for fortellinger" Dine, mine og våre forfedres fortellinger. Fordi jeg vil at man skal ta vare på dem, behandle dem med respekt og fortelle dem videre. Slik beskriver Laila Mari Brandsfjell, sitt verk i utstillingen.

Duojár Laila Mari Bransfjell

ØNSKE: Etter å ha studert å Design og produkt i Göteborg, er hun klar for å jobbe som duojár. Og har et ønske om å kunne jobbe både med tradisjonell og utradisjonell duodji.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

Laila Mari Brandsfjell, fra Brekken i Sør Trøndelag, ble nylig uteksaminert i en designskole i Göteborg. Hun valgte seg et glass fat som referanse verk og endte opp med en vakker gulvmatte.

Dette ser ut som et tidkrevende arbeid?

– Det var egentlig ikke så ille, når man fikk dreisen på det gikk det ganske fort, derimot den lille skinnkanten som er sydd rundt var mer jobb enn først tenkt, å sy slikt for hand.

Uststillingen Duodji Dreamers

KREVENDE: Skinnkanten på Lailas gulvmatte er sydd for hånd. Dette gjorde hun for å få en finere finish på verket, men det var tidkrevende arbeid.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

– Referanse verket mitt er Monica Edmonsson sitt glassverk. Jeg likte det fordi det var så stort og hadde så sterkt samisk formspråk.

Referanseverket til Laila Mari Bransfjell

GLASS: Monica Edmonsson sitt glassverk, er full av farger men samtidig et tradisjonell samisk mønster i det.

Foto: Biret Rávdná Eira

Bransfjell ønsker å kunne fortsette å lage litt mer samisk interiør med tiden, samtidig som det er viktig for henne å videreføre tradisjonell duodji.

Laila Mari Bransfjell foran produktet hennes

ÁRRÁN: Om man ser matta til Bransfjell, kan det tyde på en árran. Det er det hun også ville få frem. For det er rundt bålet fortellingene blir fortalt og videreført.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

På spørsmål om hva hun skal gjøre med matta, ler hun høyt og forteller.

– Det er så artig du spør, for broren min ringte meg når jeg ble ferdig med den og sa at hunden trengte ei ny matta. Forteller hun latterfullt.

Fra beltespenne til krakk

Verket til Ove Stødle i utstillingen duodji dreamers

BÅL: Tanken var å lage en krakk og matte man kunne sette ved peisen, en fyringskrakk.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

– Det er jo litt interessant at inspirasjonen min er en boagángeahčči (Ende på et koftebelte, jou.anm.) også endte jeg opp med en krakk og matte, forteller Ove Stødle.

Duojár Ove Stødle

DUOJÁR: Ove Stødle, har i flere år jobbet med duodji, nå er det dette han lever av.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

Ove Stødle bor for tiden i Indre Billefjord i Finnmark, og lever av å være duojár på fulltid. Om dette verket handlet alt om bærekraftighet, det er dette Ove også er kjent for som duojár. Under paneldebatten ble det nevnt at Stødle har utviklet hardsløyden. Men Stødle som til vanlig lager smykker og pynt av tre og horn, bestemte seg for å lage en krakk.

Referanse verket til Ove stødle

UTSTILT: Inne på utstillingen var alle referanse verkene også stilt ut. Dette er Ove Stødles referanse verk.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

– Krakken er lagd av furu, og jeg husker at jeg og pappa hentet den furuplanken i 2004. Matta har jeg lagd av skinn jeg fikk av Áhkku, som er skinn som ikke kom til bruk til noe annet. Så jeg heklet sammen ei matte.

Krakke og Matte utstilt i Riddu Riđđu

SKINN: Skinnet som er heklet sammen til en liten matte er helt fra 70-tallet. Det ble ikke brukt og da bestemte Stødle seg for å ta det i bruk.

Foto: Biret Rávdná Eira / NRK Sápmi

– For meg handler bærekraftig duodji om at man bruker det man har i nærområdet omså i hagen. Avslutter Stødle.

Drømmere

Pressebilde: Riddu Riđđu

Utøverne er: Anniina Turunen, Laila Mari Brandsfjell, Lisa Lyngman Gælok, Merethe Kuhmunen, Milana Sapelnikova, Niká Pittja, Ove Stødle, Patric Jonsson, Sandra Márjá West og Sara Inga Utsi Bongo.

Duodji Dreamers er et samarbeid mellom Riddu Riđđu, Senter for nordlige folk og Samisk Kunstmagasin. Ellen Berit Dalbakk er produsent for prosjektet.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.