NRK Meny
Normal

Du er god nok selv om du ikke snakker samisk

Arbeiderpartiets nyvalgte presidentkandidat Helga Pedersen ønsker at samer er mer inkluderende blant sine egne.

Helga Pedersen

Helga Pedersen, nyvalgt presidentkandidat.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Helga Pedersen har vært stortingsrepresentant siden 2009, hun var også fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs regjering 2005-2009.

Nå bytter hun ut stortinget med sametinget, forrige uke ble hun valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat foran neste års valg.

Skaper debatt

Men hennes kandidatur har skapt debatt i det samiske miljøet, spesielt om hvorvidt en sametingspresident må kunne snakke samisk eller ikke. På grunn av fornorskningen har ikke Helga hatt samisk som morsmål.

Raus og inkluderende

Denne uka er hun gjest i «Studio Sápmi», og der snakker hun hvordan kritikken påvirker henne. Blant annet mener hun at samer må være mer raus og inkluderende.

– For mange er det sårbart å ta steget inn i det samiske miljøet, om det går på manglende språk eller feil koftebruk, derfor synes jeg at det er viktig å ønske dem velkommen. La folk være same på sin måte, det er viktig at vi gjør "boksen" stor og ikke liten å trang. Det er mange forskjellige måter å være same på, sier Helga Pedersen.

Kunstneren som provoserer

I tillegg til Pedersen så kommer også kunstneren Anders Sunna. Mannen som nesten alltid skaper debatt med kunsten sin. Senest i sommer når graffitien hans skapte rabalder i Alta.

I «Studio Sápmi» får vi høre den sterke historien fra barndommen når familien Sunna blir jagd vekk av politiet fra reinbeite områdene sine. Det er fra disse hendelsene kunstneren henter inspirasjonen sin ifra.

Anders Sunna

Kunstner Anders Sunna

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

– Under kalvemerkinga i 1986 kom politiet og ba oss reise vekk fra våres reinbeite område, jeg var bare et år gammel. Denne hendelsen forfølger familien den dag i dag, ingen i familien våres får jobb i kommunen. Vi får ikke rovdyrerstatning fra staten.

– Så dere er nærmest ikke eksisterende?

– Ja, det kan man si, svarer Anders Sunna.

Snölejoninna i «Studio Sápmi»

Ukas artist er Sofia Jannok, stjerna som nå er aktuell på flere fronter. Hun har rolle i den fransk-svenske thriller serien «Midnattsol», hvor hun spiller noaidi (sjaman). Hvorvidt Jannok er noaidi, ja det får du høre mer om i «Studio Sápmi».

SVT har også nylig lagd dokumetar med Jannok, den kan du se her.

I «Studio Sápmi» fremfører hun låten «Snölejoninna.»

Sofia Jannok

Artist Sofia Jannok.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Se på «Studio Sápmi» her

Den sendes også på tv tirsdag klokken 1945 på NRK2.