NRK Meny
Normal

Nyter drømmeforhold mens de minnes skøytesportens glansdager

Sneen lar vente på seg, men det er ikke noe problem for skøyteentusiastene i Karasjok.

Skøyting i Karasjok

Den milde vinteren i Karasjok gir muligheter både til bålkos, mimring og skøyteløp.

Foto: Piera Balto / NRK

De var alle unge og spreke på den tiden da Fred Anton Mayer, Ard Schenk og Dag Fornæss var kjente navn for nordmenn flest.

De skøyteglade karasjokingene er fortsatt i forholdsvis god form, og nå gleder de seg over at marka fortsatt er bar i Karasjok.

Noen få minusgrader og snømangel gir dem glimrende skøyteforhold i et lite vann to mil sør for bygda.

– I år er det første gang på flere tiår at jeg prøver meg på skøyteløp igjen. Derfor var det særdeles spennende å se om jeg klarte å holde meg på beina. Men det klarte jeg altså, sier Petter Kemi.

Bålkos og skøyter

Petter og noen av hans beste venner har i disse dager fått skøytetreningen som en slags bonus på grunn av den særdeles lange og milde høsten.

– Første runden rundt vannet var veldig tungt. Det var ikke beina som kjente det mest, men lungene. Derfor må vi ta mange pauser underveis og etter endt runde er det godt å sette seg ned på en krakk ved bålet, forklarer Kemi.

Ved bålet dreier samtalene seg om «gamle dager» og de tidene da skøyteløp var den mest spennende familieunderholdningen for nordmenn flest.

– Da vi var yngre var det vanlig at folk samlet seg ved små vann eller ved elva for å gå på skøyter. Nå har isforholdene på elva blitt veldig merkelige. Det er ikke mulig å gå på skøyter der. Men her i dette lille vannet er det perfekte forhold, opplyser Kemi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Kemi på skøyter i Bieskkenjargga

Han sier at det kan være lurt tidlig om høsten å prøve seg på de grunneste vannene. Da er det nemlig ikke så skummelt hvis noen går gjennom isen.

– Da vi var yngre var det veldig populært å skrive skøyteresultater og rundetider. De norske navnene var veldig enkle, men det var verre med de russiske. Men etterhvert ble det gitt ut egne bøker der alle navnene var riktig skrevet, minnes Petter Kemi.

Værvarselet for Karasjok fram til mandag ser lovende ut for Petter Kemi og hans venner. Temperaturen vil ifølge Værvarsel for Karasjok (Finnmark) – yr.no ligge på mellom en kuldegrad til tre varmegrader.