Drar til andre siden av kloden med kortfilm i bagasjen

Multikunstner reiser en avstand på 16000 km i luftlinje, for å vise fram sin samiske kortfilm.

Sara Margrethe Oskal

Sara Margrethe Oskal skal vise fram sin samiske kortfilm for andre urfolk.

Foto: Liv Inger Somby

Nordlyset skal sørover. Den samiske forfatteren og filmskaperen Sara Margrethe Oskal, som nylig ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, skal til andre siden av verden for å vise fram sin kortfilm.

– Jeg skal delta på Maoriland Filmfestival, som er den første urfolksfilmfestivalen på New Zealand. Jeg skal dit for å vise min kortfilm «Aurora Keeps an Eye on You/Guovssahas Oaidná Du».

Samarbeid på tvers av kulturer

Filmfestivalen arrangeres 23. til 27. mars i Otaki, hvor den maoriske kulturen blomstrer. Under festivalen skal Oskal delta på en workshop, og hun har en maori med på laget.

Sara Margrethe Oskal

– Jeg er ikke redd for utfordringer. Det er en viktig egenskap som jeg har, sier Oskal.

Foto: Liv Inger Somby

– Jeg er veldig stolt av å få denne muligheten. Å få jobbe sammen med en maorisk filmskaper og en fra Nord-Amerika. I løpet av tre døgn skal vi lage en film, ferdigstille den og vise den på festivalen. Jeg kommer til å lære masse og få nye idéer om hvordan bruke film som medie. Det blir så utrolig spennende.

Kautokeino-kvinnen ser fram til intensiv jobbing med teamet. De tre er fra forskjellige urfolk, og Oskal ønsker at samisk kultur skal være synlig i resultatet.

– Jeg brenner for samiske historier. Her skal vi finne en felles historie som vi kan fortelle. Jeg er sikker på at det kommer til å bli fra et urfolksperpektiv, men hvilken historie og hvordan vi løser det, det får vi se.

Flere ben å stå på

Oskal har et langt kunstnerisk virke som skuespiller, dramatiker og forfatter.

– Det er tøft å livnære seg som kunstner. Man må ha flere ben å stå på. Man kan ikke satse bare på én kunstgren, man er nødt til å ha flere.

Multikunstneren holder nå på med et manus til en ny langfilm om kjærlighet, og håper at deltakelsen på filmfestivalen åpner nye dører.

– Jeg kommer til å treffe masse nye folk og utvide mitt nettverk. Og fått vist meg fram. Det er faktisk ganske nyttig i denne bransjen.