NRK Meny
Normal

– Skuddet kan ha vært et uhell

Mannen i 40 årene som er siktet for drapet i Kautokeino husker ingenting fra hendelsen og skal utredes av rettspsykiatere.

Åstedet for drapet i Kautokeino

Hytta i Čuđejohka i Kautokeino kommune der drapet skjedde.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Skuddet kan ha vært avfyrt ved et uhell. Hodeskadene på siktede ble kanskje påført før skuddet ble avløst, forteller siktedes advokat Kjetil Hugo Nilsen.

Kjetil Hugo Nilsen

Advokat Kjetil Hugo Nilsen representerer mannen som er siktet for å ha drept Helge Mannsverk lørdagskveld i Gárgoluoppal.

Foto: Roger Manndal / NRK

Avhørene ble gjennomgått i dag. Der ble siktede konfrontert med ting han skal ha sagt til politiet.

– Han kan ikke huske å ha sagt de tingene, ifølge advokaten.

Tre grunner til hukommelsestap

Grunnene til at han ikke husker noe mener advokaten kan ha tre faktorer. Én; at det var alkohol inne i bildet. To; at han er i sjokk. Tre; at han ble påført hodeskader under sammenstøtet på hytta.

Nilsen sier at den siktede ikke hadde intensjon om å drepe, men bare skremme. Men mannen skal ha spurt paret på hytta om hvem han skal skyte først.

– Det er en vanlig trusselsituasjon. Det er fremgangsmåten. Det betyr ikke at man ønsker å bruke våpenet for å skade noen, sier Kjetil Hugo Nilsen.

Advokaten forteller at siktede skal gjennom rettsmedisinske undersøkelser.

– Det er for å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig.

Innesperret av snøhaug

Paret på hytta var innesperret av snødungen som siktede skal ha måket forran veien til hytta.
– Den snødungen gjorde at det ikke var mulig å komme seg forbi med bil, forteller regionlensmann Øyvind Lorentzen.

Øyvind Lorentzen

Regionlensmann Øyvind Lorentzen forteller at paret var sperret inne av en snøhaug da drapet skjedde.

Foto: Liv Inger Somby / NRK


Ifølge han var snødungen så stor at det ikke ville vært mulig å måke seg ut med håndspade.

– Det ville tatt adskillig lang tid å måke snøen bort med spade. Så det ville vært naturlig å fått brukt en traktor eller hjullaster til det, mener Lorentzen.

Den siktede 40-åringen husker at han sperret veien, det skal han ha kommet inn på under avhør. Men advokat Nilsen vil ikke gå videre innpå hva som ble sagt.

– Ville vekk fra hytta

Mannen har lempet flere lass med snø i innkjørselen og han har brukt sin egen traktor for å sperre veien. Det er to versjoner om når dette skjedde, den siktede har sagt i avhør at det skjedde på fredag, mens avdøde ringte lørdagsmorgen til politiet og varslet at innkjørselen var stengt. Paret ønsket seg bort.

– De ville ikke være der mer, men de kom seg ikke vekk fra hytta. Snødungen var så stor at de ikke klarte å forsere den, sier bistandsadvokaten til den etterlatte samboeren, Andreas Hegg til NRK.