Dramatisk da reinflokk gikk gjennom isen

Lederreinen løp plutselig ut på den usikre isen, og da fulgte flere etter.

Rein gjennom isen, Stabbursdalsvannet

Mattis Aslak Eira tok bilde med sitt mobilkamera av reinen som gikk gjennom isen.

Foto: Mattis Aslak Eira / Privat

– Vi hadde reinen ved Rávttošjávri (Stabbursdalsvannet) i Porsanger da lederreinen ut på den usikre isen. Flere rein fulgte etter. Dette vannet er kjent for å være veldig skummelt så tidlig på vinteren, opplyser reineier Mattis Aslak Eira.

Da skjedde det nærmest uunngåelige, reinen gikk gjennom isen. Den dramatiske hendelsen skjedde natt til tirsdag.

– Jeg så ikke reinen akkurat da flokken gikk gjennom isen. Jeg trodde først at de skulle klare å unngå vannet, men så fikk jeg øye på fire rein som hadde snudd. Da skjønte jeg at noe måtte ha skjedd og alt ikke var som det skulle, forklarer Eira.

18 rein kjempet for å komme opp av det iskalde vannet

Da tok reineieren skuteren og kjørte for å sjekke hva som hadde skjedd.

– Da kunne kollegaen min fortelle at reinen hadde gått gjennom isen. Resten av flokken hadde snudd, mens atten rein kjempet for å komme opp av det iskalde vannet, forteller Eira.

Situasjonen var veldig dramatisk. Reinen kjempet og kjempet. Noen av reinene brukte klovene til å knuse isen mens de prøvde å komme oppå isen igjen. Det eneste vi kunne gjøre var å se på. Vi så at noen rein etterhvert klarte å berge seg, men ikke alle like heldig, forteller Eira.

Da tok Eira og ringte til en lokal mann som de kjenner, og som har hytte i nærheten av vannet. Til alt hell hadde denne mannen en liten båt i nærheten.

– Med denne båten fikk vi kommet oss bort til råken og med lasso trakk vi opp reinen en og en. Til slutt hadde vi reddet alle, sier en lykkelig men sliten reineier.

Mattis Aslak Eira sier at to av reinene veldig forfrosne og svake. De klarte å redde disse også med å sette dem under en presenning. Senere ble de fraktet med to firehjulinger til en lavvo i nærheten.