Dramatikk langs RV 93

Bruen over Garrajohka i Alta ble tirsdag tatt av flommen, og veien mellom Alta og Kautokeino er midlertidig stengt.

Garrajohka

GARRAJOHKA: Vannmassene har med voldsom kraft gravd seg inn under forbygningen, slik at bruen til slutt kollapset.

Foto: Johan Mathis Gaup

Skrevet og foto av Johan Mathis Gaup

Mektige krefter

Denne bruen et par kilometer lenger sør, fryktet både Statens Vegvesen og politiet kunne bli den neste som ryker.

Foto: Johan Mathis Gaup

– Brua i Kløftan har gått med flommen, og det er usikkert om det befant seg folk i området, lød den første meldingen. Heldigvis var det ikke så dramatisk likevel.

Første tegn på at noe er galt på riksvei 94, er veisperringen ved Gievdneguoika omlag tre mil nord for Kautokeino, som opplyser om skadene på veien lenger frem.

Neste stopp blir i Suolovuopmi, der Torbjørn Berg fra reinpolitiet motvillig slipper gjennom journalisten for videre ferd nedover Silis, med streng beskjed om å grundig sjekke brua over Eibyelva nederst i Kløftan, før man eventuelt legger over den.

Stor vannføring

Det er bråtining og stor vannføring i sideelver som fører til disse skadene, for mens flommen i Nordland og Troms er på retur, sier NVE at flomtoppen ennå ikke er nådd i Finnmark.

Garrajohka

Statens Vegvesen var på plass for å planlegge arbeidet med ny midlertidig bru, og antar at dette kan ta inntil to døgn, om været tillater det.

Foto: Johan Mathis Gaup

Både politiet og Statens Vegvesen regnet med at det var brua nederst i Kløftan som var i ferd med å kollapse, mens det altså var brua over Garrajohka som måtte bukke under i møtet med Moder Jord.

Tåler ikke mye mer

Med Bergs ord surrende i hodet, ble det en nøye sjekk og forsiktig passering av brua over Eibyelva, nederst i Kløftan.

Der var mye vann og frådende skumtopper, men det så ut til at denne brua nok vil tåle enda litt mer vann, før den vil stå i fare. Likevel kan en kjenne elvas krefter under bena, der en dirrende vegbane befinner seg.

Veiløs i dager fremover

I motsetning til brua over Eibyelva, så har ikke brua over Garrajohka samme typen murt stenforbygning, og det er her elva har gravd seg frem. På siden mot Kautokeino har elva gravd seg flere meter innover veien, slik at brua ved 19.30 tiden kollapset og falt halvannen meter på denne siden. Kautokeinos raskeste kontakt med Alta er brutt.

Ifølge politiet vil en ikke klare å lage en ny provisorisk bru før tidligst om 2 dager, enda senere om værgudene ikke vil det.

Flere farer

Mens NRK Sámi Radios utsendte befinner seg i området, ankommer Statens Vegvesens bestilte helikopter. Det har fløyet over området for å avdekke om det finnes flere farlige bruer i området.

Flom i Silisávži

Midt i Silisávži truer to elver over sine bredder med å ta riksveien.

Foto: Johan Mathis Gaup

Politiet som så langt har holdt vakt, drar nå fra området, og overlater det til vegvesenets egne ingeniører og fotfolk.

På hjemveien har vannet steget faretruende flere steder på bare et par timer. To steder i Silis er vannet på vei over både hytteveier og riksveien. Elver som går over sine bredder og med mektige krefter truer med å presse veien til skogs, mens de brøler mot en stakkar fotograf.

Lenger oppe står både hytter, campingvogner og spikertelt med vannet halvveis oppe på veggen. Når Moder Jord viser muskler, blir enhver liten og forsvarsløs.