Dramatikk i Alta

– Jeg er utrolig skuffet, skriver Ronny Berg (FrP) på sin Facebook-profil.

Ronny Berg

Ronny Berg i FrP skulle etter planen overta ordførervervet i Alta.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Etter planen skulle Ronny Berg i FrP overta ordførerrollen i Alta kommune. Lokalpolitikerne var innkalt til konstitueringsmøte klokken ti idag. Men nå er alt utsikkert. Fremskrittspartiets representant Ellinor Nilsen bryter nemlig ut av partiet.

– Livet slutter aldri å overraske. Klokka 08.30 kommer et medlem i FrP sin gruppe og sier hun bryter med partiet og vil sette inn Ap, SV, KrF og MDG. Da har vi ikke flertall, skriver Berg i sin Facebook-profil.

– Dolket i ryggen

Ordførerkandidaten føler seg dolket i ryggen av partikollega Ellinor Nilsen:

– Jeg er utrolig skuffet over at noen kan dolke partiet og personene på en slik måte. Jeg tar dette personlig også overfor partiene H, Kp, V og Sp som vi hadde en avtale med, skriver Berg videre i innlegget.

Forlater kommunestyremøtet i protest

Dramatikken slutter ikke der. Bengt Stabrun Johansen ba på vegne av Kystpartiet, Sp, Høyre, FrP og Venstre om å utsette kommunestyremøtet til neste mandag 26. oktober.

Men allerede før kommunestyret rakk å stemme over forslaget, forlot representantene for nevnte partier møtet i protest.

Avtroppende ordfører, Laila Davidsen, er overrasket over utvklingen.

– Jeg er i sjokk. Dette er virkelig uprofesjonelt av dem. Jeg skulle la kommunestyret behandle utsettelsesforslaget, men kom aldri så langt, sier hun til iFinnmark .

Søker etter juridisk råd

Laila Davidsen, ordfører Alta.

Sittende ordfører Laila Davidsen (H) har kontaktet jurister i departementet for å finne ut av kaoset som er skapt i kommunestyret i dag.

Foto: Gyda Hesla / NRK

17 av kommunestyrerepresentanten har forlatt møtet. Tilbake sitter 18 representanter. Disse er nå i gruppemøte til klokken 12.30.

I mellomtiden jobber kommunens egne jurister på spreng for å finne ut av situasjonen.

– Også jurister i Kommunaldepartementet er nå satt på saka, forteller ordfører Laila Davidsen.

Konstitueringen skal etter regelen skje innen utgangen av oktober måned. Rådet som departementet jurister hittil har antydet, er å utsette konstitueringa til neste mandag, 26. oktober.

– Men ingenting er ennå avgjort. Vi får avvente konklusjonene som juristene kommer til, svarer Laila Davidsen til NRK Sápmi.

Møtet utsatt til neste mandag

Kommunestyremøtet fortsatte klokken 12.30. Monica Nilsen i Arbeiderpartiet fikk ordet,og fortalte at gruppelederne har drøftet situasjonen med ordfører Laila Davidsen. Der er de blitt enige om sjekke om det er mulig å ta pause i forhandlingene frem til klokken ti i morgen.

– I tilfelle ønsker vi da å velge ordfører, varaordfører og representanter til formannskapet og andre lovpålagte utvalg, sa Nilsen.

Etter en fem minutters pause, ble det klarlagt at de borgerlige partiene ikke godtar forslaget.

Ordfører Laila Davidsen bestemte deretter å innkalle til et nytt møte mandag 26. oktobler klokken 10.