Facebook-krangel om Donald Duck på vidda

Kirsten Solveig Joks ville hjelpe sine venner i Finnmark å få tak i det utsolgte juleheftet «Donald Duck - helt på vidda», men så ble annonsen hennes fjernet på Facebook.

Kirsten Solveig Joks og Donald Duck

Kirsten Solveig Joks sier at hun gjerne hjelper folk nordpå til å skaffe seg den utsolgte Donald Duck - Helt på vidda.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Donald Duck

Her er juleheftet om Donald Duck som har skapt litt oppstyr på Facebook.

Foto: Disney

«Donald Duck - helt på vidda» har i ukesvis vært totalt utsolgt i Finnmark. Joks bor i Norges vestligste by, Florø i Sogn og fjordane, og hun likte dårlig å se at bladet lå for salg for tusen norske kroner på internett.

– Jeg syns det var synd at folk prøvde å selge bladet for så høy pris. Og jeg tenkte at det er sikkert barn og unge i Karasjok som har lyst på bladet, men ikke har mulighet til å skaffe seg det, verken i Karasjok eller Finnmark, sier hun.

Det var derfor hun bestemte seg for å rykke inn en annonse på kjøpe- og selgersiden i Karasjok. Hun fikk seg en støkk når hun så at annonsen var fjernet fra siden.

– Jeg prøvde for tredje gang å skrive en slik statusmelding om noen kunne gi meg en grunn til at mine annonser var fjernet. Det var tredje gang jeg hadde forsøkt, og like etter var det innlegget også fjernet.

Samtidig så hun en av de 17 sideadministratorene som solgt samme blad til 70 kroner. Det var, ifølge Joks, ikke bra.

– Jeg syns ikke det blir passende, for det blir en slags dobbeltrolle. Det er en offentlig gruppe med over seks tusen medlemmer, sier hun.

Kjøpe- og selgesiden i Karasjok har 17 sideadministratorer, men det var ingen av disse administratorene som var villig til å stille til intervju.

– Jeg er ingen julenisse

– Skjegg har jeg hvertfall ikke. Jeg tenker ikke på meg selv som julenisse.

Julenissen eller ei, Kristen Solveig Joks tilbyr seg å kjøpe Donald Duck-bladet «Helt på vidda» gratis for folk nordpå. Alt Joks vil ha er bladets opprinnelige butikkpris, som var 56 norske kroner, og fraktkostnader.

I Nord-Norge har bladet blitt meget populært, og forlaget er utsolgt. Joks, som bor sørpå, tilbyr seg å kjøpe bladet i butikker der for så å sende det nordover til folk som har sendt inn bestillinger.

Ikke underlagt markedsføringsloven

Frode Elton Haug

Juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Foto: Forbrukerombudet

Juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, forklarer at en Facebook-gruppe ikke er underlagt markedsføringsloven.

– Det er nok ingenting som vil rammes av regelverket i markedsføringsloven, som er den loven vi fører tilsyn med. For det første så er jo dette kjøp og salg mellom private parter, så det rammes ikke av den grunn. Og for det andre så er det heller ingen regler eller forbud i markedsføringsloven som ville kunne brukes for å gripe inn i et slikt tilfelle.

Har fått beklagelse

Etter at NRK tok tak i saken har to av de 17 sideadministratorene fjernet sine egne administratorrettigheter. Administratorene som startet opp siden har beklaget at annonsen til Joks har forsvunnet fra siden. De håper at siden kan fortsette å være den digitale butikkveggen i Karasjok som det er i dag.

Joks, som har nå fått ha sin nye annonse i fred, har til nå sendt 20 eksemplarer av bladet og har enda 40 bestillinger inne.

– Det de skriver tilbake er at hvor mye det betyr for dem å få tak i bladet, og at det er flott å kunne gi det til sine egne barn, forklarer Joks.