NRK Meny
Normal

Tidligere president dømt til fengsel

Den tidligere presidenten i Guatemala, Alfonso Portillo, er dømt til fengsel etter å ha tilstått korrupsjon.

Alfonso Portillo

Alfonso Portillos støttespillere markerte torsdag sin motstand av at han er blitt dømt til fengsel, etter at han selv har innrømmet å ha tatt imot flere millioner i bestikkelser fra Taiwan.

Foto: REUTERS

Alfonso Portillo, som tilhører høyrepartiet FRG, var president i Guatemala fra 2000 til 2004. I 2010 ble han pågrepet, fengslet og anklaget for korrupsjon.

Myndighetene i USA anklaget han for hvitevasking av over 100 millioner kroner i amerikanske banker og krevde at han ble utlevert, skriver VG.

Drev med byttehandel

Etter langvarig uenighet i rettsvesenet i Guatemala tapte han til slutt og ble dermed utlevert.

Under rettssaken i New York tilsto Portillo å ha tatt imot nærmere 15 millioner kroner i bestikkelser fra Taiwan i bytte mot fortsatt diplomatisk anerkjennelse.

Det er bare 22 land i verden som anerkjenner Taiwan som uavhengig stat, blandt dem er de fire landene Guatemala, Nicaragua, Panama og Belize i mellomamerika.

Portillos forsvarere hevdet i rettsaken at han ikke var den eneste lederen i Guatemala eller Mellom-Amerika som har tatt imot bestikkelser fra Taiwan, men ga ikke navn på de andre. Taiwan derimot sier de ikke har betalt bestikkelser.

Tidligere drapsmann

Portillo har tidligere også innrømmet lovbrudd. I 1999 skrøt han nesten i valgkampen av å ha skutt to menn under en fest i Mexico da han levde der i eksil. Dette var det han selv som trakk frem som et eksempel på hvor nådeløs han kunne være.

Portillo er nå blitt dømt til fem år og ti måneders fengsel.