Hopp til innhold

Vil fortsatt gifte seg i kirken

– Et av de verste forslagene jeg har hørt om, sier Sametingspresident Egil Olli. Dette er han ikke alene om å mene.

Brudepar. Náittospárra

Illustrasjonsbilde. Et samisk ektepar utenfor kirken.

Foto: Berit Nystad / NRK Sápmi

Forslaget fra Kulturdepartementet, nærmere bestemt Tros- og livssynspolitisk utvalg, om å frata kirken retten til å vigsle vekker oppsikt i det samiske samfunnet.

– Det er sjelden at jeg er så negativ til forslag som til dette forslaget, sier sametingspresident Egil Olli.

Ifølge forslaget er det ikke lenger nok med Guds velsignelse. Alle som ønsker å gifte seg må først innom en dommer, for så å vigsles i kirken om ønskelig.

– Det er ikke det samme. Jeg tror mange vil føle en skuffelse dersom kirken fratas retten til å vigsle. Blandt samene vet jeg at det er veldig mange som ønsker kun et kirkelig bryllup, og er det noen som ikke ønsker det så har de jo muligheten til å gifte seg borgerlig.

Ekteskapet - en juridisk begivenhet

Olav Sara Nikkinen

Olav Sara Nikkinen støtter forslaget om tvunget borgerlig vigsel.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Begrunnelsen for dette forslaget ligger i det juridiske.

LES OGSÅ: Foreslår å frata kirken retten til å vie

Dette støtter Olav Sara Nikkinen, som er offentlig godkjent vigsler i Human Etisk forbund.

– Det er viktig å skille mellom den juridiske handlingen og den religiøse inngåelsen av ekteskapet. Å inngå ekteskap er en offentlig hendelse, og en juridisk handling med grunnlag i ekteskapsloven. Derfor burde en dommer vigsle, også kan de som ønsker ha en egen seremoni etterpå, mener Nikkinen.

– Gifter oss ikke foran en dommer!

Til tross for dette er ikke Sametingspresidenten Olli særlig begeistret for forslaget. Ei heller er Ellen Marit Bals Nango og Ole Larsen Gaino, begge fra Kautokeino, særlig begeistret over tanken om å gifte seg foran en dommer.

Begge har de giftet seg i kirken, og slik vil de fortsatt ha det.

– Jeg mener at det er opp til kommunene å bestemme hvordan det skal være. For meg blir det helt galt at andre som ikke kjenner vårt område skal bestemme hvordan vi skal ha det her, sier Gaino.

Artikkelen fortsetter under.

Ole Larsen Gaino

Ole Larsen Gaino ønsker ikke påtvunget borgerlig ekteskap.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Det er jo verdens undergang for oss i Kautokeino, å ikke kunne gifte seg i kirka. Og nei, jeg kunne ikke tenkt meg å gifte meg foran en dommer, sier Nango.

Vil ikke støtte forslaget

Helga Pedersen

Stortingsrepresentant, Helga Pedersen.

Foto: Stortinget

Også Stortingsrepresentant Helga Pedersen er skeptisk, og sier de vil gå i mot forslaget som utvalget der prest og generalsekretær Sturla Stålsett er leder i, fremmer.

– Dette forslaget vil vi gå i mot. Vi mener det er viktig at kirka og andre tros- og livssynssamfunn skal ha vigselsrett. For mange er dette viktig, og dét vil vi holde fast på. Og ikke ønsker vi å innføre en obligatorisk borgerlig vigsel heller, for dét ville jo forvanske ting mer enn nødvendig, sier Pedersen.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.