NRK Meny
Normal

Disse skal konkurrere i sangdelen i SGP

Samisk Musikkfestival presenterer årets Sámi Grand Prix-artister til sangkonkurransen.

Samisk ungdom i SGP
Foto: Åse Pulk/NRK

Gajanas

Gájanas

Foto: Samisk musikkfestival

Gájanas - «Áiggiid čađa»

Utsjok/Inari, Finland: Spiller progressive rock med joik. Bandet har spilt sammen siden 2013, og stiller også som et band i SGP. Frontfiguren er Hilda Länsman. Hun deltok og kom helt til finalen i den finske Melodi Grand Prix i fjor.

Marit Susanne Utsi - "Vuolgu olggos"

Kautokeino, Norge: Dette er en sang som Issát Sámmol Hætta har skrevet tekst og melodi til. Han søkte da etter vokalist slik at han kunne sende den inn til SGP 2016. Han fant Marit Susanne, en erfaren traver i SGP-sammenheng.

Axel Ánte – «Adriante»

Halden, Norge: Roy Alexander Lind’s alterego Áxel Ánte, er med i finalen. Lind er en kjent progrocker i det samiske miljøet, men også i resten av Norge. Trommeslager og frontfiguren i det samiske progrock-bandet Sagittarius.

Ivan Andre Skum, Viddasprince

Ivan Andre Skum, Viddasprince

Foto: Samisk musikkfestival

Viddasprince - «Eallin»

Máze, Norge: 1/3-del av trioen Duolva Duottar, Ivan Andre Skum, eller Viddasprince som hans artistnavn er, er årets rap-innslag i SGP.

Janne Eilen Mienna Guttorm

Janne Eilen Mienna Guttorm

Foto: Samisk musikkfestival

Janne Eilen Mienna Guttorm - «Hervejuvvon majilbmi»

Tromsø/Kautokeino, Norge: Janne Eilen Mienna Guttorm har vært med før og ble nr. 2 i SGP 2008. Musikken har Rolf Erling Mienna laget, teksten er det Mathis Mienna og hun selv som har skrevet.

Ella Marie H. Isaksen - «Luoddaearru»

Ella Marie er 17 år og er fra Tana, med røtter fra Kautokeino. Det er første gang hun er med i SGP. Hun lager poplåter med samiske tekster, hvor joik også har en sentral plass i musikken. Hun sier at alle låtene hun skriver har bakgrunn i hennes egne opplevelser, og slik er denne låten også. Låten er et samarbeidsprosjekt med Roger Ludvigsen fra Kautokeino.

Jury: Inger Karoline Gaup, artist, Magnus Vuolab, musikkprodusent, Stein Austrud, musikkprodusent

Finalen i Sámi Grand Prix er i Báktehárji i Kautokeino, påskeaften 26. mars kl. 18.