NRK Meny
Normal

Disse skal føre Ap til valgseier

Valgkomiteen i Aps samepolitiske råd foreslår Johan Vasara (24) fra Kautokeino som visepresidentkandidat. Mariann Wollmann Magga (46) fra Sør-Varanger er presidentkandidat.

Johan Vasara og Mariann Wollmann Magga

Johan Vasara (t.v.) og Mariann Wollmann Magga (t.h.) er frontfigurene i Aps valgkamp neste høst.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Arbeiderpartiet (Ap) satser på å gå inn i neste års valgkamp med to forholdsvis ukjente figurer i spissen for valgkampen. Begge kandidatene kommer fra Finnmark.

Johan Vasara

Johan Vasara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

24 år gamle Johan Vasara fra Kautokeino kom i fjor sommer opp i den øverste divisjonen i samepolitikken, da han overtok jobben som politisk rådgiver for sametingspresidenten . Denne jobben overtok han etter at Bjarne Store-Jakobsen (67) fikk sparken .

Frem til da var Vasara mest kjent for å ha satt ungdomssaker på dagsorden i Sametinget gjennom sitt arbeid i Samisk ungdomspolitisk utvalg (SUPU).

– Språk er min hjertesak, men i en slik stilling er alle saker like viktige, uttalte Varasa til NRK i forbindelse med at han ble utnevnt i stillingen som rådgiver for sametingspresidenten.

Drøyt halvannet år etterpå er det han som skal være med på å fronte Ap i valgkampen.

– Viktig med kjønnsbalanse

Johan Vasara står andre plass på Aps valgliste i Ávjovárre valgkrets. I denne valgkretsen ble Marit Kirsten Anti Gaup (52) valgt som toppkandidat i et turbulent nominasjonsmøte . Senere ble hun av Karasjok Ap foreslått som presidentkandidat. Kommunene Karasjok, Kautokeino og Porsanger tilhører denne valgkretsen.

Marit Kirsten Anti Gaup

Marit Kirsten Anti Gaup.

Foto: Liv Inger Somby

Marit Kirsten A. Gaup sier at hun ikke er overrasket eller skuffet.

– Nei, jeg er ikke overrasket. Forslaget vårt var jo slik at hvis det blir en kvinne som presidentkandidat, så skal Johan (Varasa) være vår kandidat fra Ávjovárre valgkrets som visepresidentkandidat. Hvis en mann blir valgt som presidentkandidat, så skulle jeg være visepresidentkandidat, forklarer Gaup.

Gaup er veldig glad for at likestillingen mellom kjønnene blir ivaretatt i valgkomiteens forslag.

Lederen for Ap-samenes nominasjonskomite mener også at de har valgt de rette kandidatene.

– Det er slik at vi skal ha kjønnsbalanse. Når presidentkandidaten vår er en kvinne, så blir det da naturlig å velge en mann da. Vasara har gjort en veldig bra jobb der han er i dag, som rådgiver for presidenten. Han har lang fartstid i politikken og er en veldig dyktig ung mann. Vi ønsker også å trekke yngre krefter inn i ledelsen, forklarer valgkomiteleder Per Mathis Oskal.

Per Mathis Oskal

Per Mathis Oskal.

Foto: Piera Balto / NRK

Tror du at dere i Ap vil vinne sametingsvalget med teamet Wollmann Magga og Vasara i spissen?

– Det får tiden vise. Vi har jo håp om å vinne valget. Selvsagt. Jeg regner jo med at alle som deltar her gjør det i håp om å vinne. Det er klart at dette også er vårt mål. Vi mener jo at det teamet vi har og den politikken vi har, skal være et godt grunnlag for å klare det, håper Oskal.

Nokså ubeskrevet blad

Aps presidentkandidat er også et nokså ubeskrevet blad i samepolitikken.

Mariann Wollmann Magga

Mariann Wollmann Magga.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Mariann Wollmann Magga er gift og har to barn. Den 46 år gamle kvinnen fra Sør-Varanger har hatt en skikkelig lynkarriere på Sametinget. Hun ble under sametingsvalget i 2009 valgt inn som første vararepresentant for Marianne Balto, Knut Store og Ragnhild Melleby Aslaksen i Østre valgkrets.

Den 25. februar 2010 besluttet Sametingets plenumsmøte at sametingsrådets medlemmer skal tre ut av plenum, og bli erstattet med sine varamedlemmer. Da overtok Wollmann Magga plassen til Balto som sametingsrepresentant 1. mars 2010.

Før hun ble valgt inn på Sametinget har hun blant annet kundekonsulent og EDB-konsulent. Hun er i dag selvstendig næringsdrivende (Rein Data) og reindriftsutøver.

– Dette er etter vår mening det beste teamet vi kan ha i spissen for valgkampen, men vi har selvsagt også mange andre dyktige kandidater som vi kunne ha valgt, sier Per Mathis Oskal.