NRK Meny
Normal

Disse koffertene skal gi barn innblikk i samisk kultur

Nå kan barnehager bestille samiske kofferter hos Sametinget når de vil lære barna om samer og samisk kultur.

Samiske kofferter

Koffertene inneholder blant annet dukker med kofter og tilbehør, barnekofter som barna kan prøve, samiske CDer og spill, guksier, lassoer, kaffeposer, flagg og knivbelte.

Foto: Åse Pulk/NRK

Sametinget arrangerte denne uka samisk barnehageseminar i Alta. Der ble det presentert et nytt læremiddel, to kofferter fulle av samiske ting.

Rådgiver i Sametinget Ellen Janne Siri

Rådgiver i Sametinget Ellen Janne Siri

Foto: Åse Pulk/NRK

Ikke mulig å kjøpe i butikken

– Det var sametingsråd Silje Karine Muotka som fremmet ideen i fjorårets barnehageseminar. Dette skal være en måte å lære norske barnehagebarn om samer og samisk kultur, forteller rådgiver i Sametinget Ellen Janne Siri.

Koffertene inneholder blant annet dukker med kofter og tilbehør, barnekofter som barna kan prøve, samiske CDer og spill, guksier, lassoer, kaffeposer, flagg og knivbelte.

– Mange av disse tingene får man ikke kjøpt ferdig i butikken. Sametinget har samlet inn ting og fått folk til å sy kofter og koftetilbehør til koffertene.

Disse koffertene vil nå Sametinget sende Norge rundt.

– Det er mulig for barnehager å låne disse koffertene for en stund.

Savner kofter fra flere områder

Sonja Synnøve Guttorm er rektor i Sirma oppvekstsenter. Hun tror at dette er en bra måte å lære bort om samer til norske barnehagebarn.

– Det er det nok. Alle slags læremidler er bra, og her er jo kofta og andre samiske ting med. Pesken mangler, men den behøves vel ikke i denne omgang, sier hun.

Men hun hadde sett at andre kofter enn Kautokeino og Karasjokkofta var med i kofferten.

– Hvis man bare vil lære bort om disse koftene så er det bra, men hvis man vil lære bort om alle koftene, så må man få med kofter fra andre områder også, som Polmak/Tana og Nesseby-kofta. Dette er en bra begynnelse om man utvikler prosjektet videre.

Film om hvordan kle på seg kofta

Ellen Janne Siri forteller at Sametinget måtte velge å få sydd noen kofter først.

– Det er både et spørsmål om økonomi og ressurser. Disse koffertene blir veldig dyre, og man må også finne folk som syr. Det var dette vi fikk til nå, men i framtiden kan det komme flere kofter, også lule- og sørsamekofta.

Siri forteller også at Sametinget vil lage en opplæringsfilm om hvordan man skal kle på seg disse koftene som er med i kofferten, som skal være tilgjengelig på den samiske læremiddelportalen ovttas.no.