NRK Meny
Normal

Disse gjør samer forbannet

Dansegruppa fra Rovaniemi bruker kunstige kofter som brukes i turistindustrien i Finland og kaller dansen sin for samedans.

Dansegruppa Rimpparemmi
Foto: Pressebilde Rimpparemmi

Forrige helg danset gruppen Rimpparemmi under den russiske Petroskois Episke internasjonale kulturfestival Kalevala i avslutningskonserten. Dette fikk Tomas Marainen til å forlate konserten, fordi han mener de misbruker samenes folkedrakt kofta.

GULDAL: Marainen suhttan Rimpparemmi jovkui

– Jeg vet ikke hva "samedans" er for noe, så vi bare dro med våre ordentlige kofter på. Det skjer så ofte, ihvertfall i Finland, at folk ikke vet hvordan kofta skal brukes og hvor de hører til. De koftene som gruppa brukte, var ikke særlig fine, sier Marainen.

– Koftene er som de skal være

Gruppa på sin side tar ikke kritikk for at de bruker industrisydde kofter.

– Vi har hentet designet til koftene fra Karen Jomppas bok om samenes folkedrakter "Sápmelaččaid álbmotgárvvut". De er da sydd i Rovaniemi etter bokens anbefalinger og vi synes de er like fine som kofter kan være, sier leder av gruppa Ilkka Köngas.

Lederen sier at de ikke har ressurser til å sy seg nye kofter heller.

– Koftene er sydd for atten år siden og det er klart at koftene har forandret seg siden da. Man bør jo følge moten, men vi har ikke råd til å fornye koftene våre hvert år. Vår hensikt er ikke å bruke kofter som ikke er sånn som de skal være, sier Köngas.