NRK Meny
Normal

Her kan du følge direktesendingen fra Liet International

«Aila-duo» representerer samene i kveldens finale. De synger på et av verdens minste språk.

Aila-duo

Jessika Lampi og Heli Aikio utgjør den samiske gruppa «Aila-duo», som representerer Sápmi i musikkonkurransen Liet-Lávlut.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Det er første gangen Enare-samisk er representert i et så stort arrangement, sier Heli Aikio til NRK.

«Aila-duo» består av Jessika Lampi og Heli Aikio og i påska i år vant de den samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix i Kautokeino med sangen «Naharij Kanda». Tittelen betyr drømmegutten.

Dermed ble duoen kvalifisert til finalen i Liet-Lávlut, som er en musikkonkurranse for europeiske minoritetsspråk. Finalen arrangeres i kveld i den tyske byen Oldenburg.

Sangen er på Enare-samisk, som beherskes av bare rundt 350 mennesker. Språket er blant de minste språkene i verden og står på Unescos liste over sterkt utrydningstruede språk.

– Vi har ikke noen store forventninger om å vinne. Det er stort bare det å være kvalifisert. For meg er det viktig å synge og spille. Det er viktig at jeg får gjøre det på mitt eget morsmål Enare-samisk. På denne måten kan jeg synliggjøre at samisk består av flere språk enn bare nordsamisk. Det er det viktigste for meg, sier Heli Aikio.

  • Liet International starter kl. 19.30 i kveld og her finner du Live Stream

Selvlagde instrumenter

Det er interessen for musikken til den tyske komponisten og musikkpedagogen Carl Orff (1895-1982) og den tyske musikklæreren Gunild Keetman (1904-1990) som har ført Jessika Lampi og Heli Aikio sammen musikalsk.

Og det er ikke bare språket som gjør «Aila-duo» spesiell. Duoen har i fire år eksperimentert med forskjellige instrumenter som ble brukt av Orff, blant annet xylofon.

De bruker i tillegg selvbygde instrumenter som blant annet en 5- og 11-strengers kantele og en samisk tromme. Dette vil gjøre kveldens opptreden i Oldenburg til en unik opplevelse.

Det er med ti finalister fra Frankrike, Spania, Østerrike, Sveits, Skottland, Italia, Russland, Portugal og Tyskland.