DHL-direktøren deltar i åpning av fraktrute

Direktøren i DHL Europe er en av de som deltar i den offisielle åpningen av den nye fraktruten mellom Lakselv og Oslo.

DHL-fly

En Airbus A300 fra DHL vil lande på Lakselv flyplass Banak på formiddagen 23. mai. Flyet har en kapasitet på rundt 40 tonn gods.

Foto: DHL

Neste tirsdag vil Henk Venema, direktør i DHL Europe, og statssekretær Ronny Berg (Frp) markere åpningen av en ny flyfraktrute fra Lakselv Lufthavn Banak.

Fraktruten vil gjøre eksporten av sjømat fra Nord-Norge til resten av verden mer effektiv.

Norge leverer 34 millioner sjømatmåltider verden over hver eneste dag. Næringen eksporterer mat til rundt 146 land og hele 40 % av eksporten kommer fra Nord-Norge.

Første flygning på tirsdag

I forbindelse med den første ordinære flygningen tirsdag 23. mai inviteres både næringsliv, virkemiddelapparat og politikere til Lakselv og Banak for å overvære den første operasjonen.

Den offisielle åpningen klokken 10.30 står ordfører Aina Borch (Ap) for.

Aina Borch

Ordfører Aina Borch har grunn til å smile for tiden. Det er mye positivt som skjer i kommunen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Klokken 11.00 lander det første DHL-flyet på Lakselv Banak lufthavn. Da vil en bakkeoperasjon bli igangsatt av Avinor og Widerøe Groundhandling.

Med dette flyet kommer også direktør i DHL Europe, Henk Venema.

Bakkeoperasjonen skal etter planen være ferdig klokken 13.15. Flyavgang til Gardermoen er satt til klokken 13.30.

Nasjonens skattekiste

Olje- og gassindustrien beveger seg videre nord og østover, og Barentshavet vil gjennom de neste generasjonene ikke bare være Norges matfat men også nasjonens skattekiste.

– Det meste vil skje i nord, og DHL-konsernet ser lyst på fremtiden for Finnmark. Fylket er rustet til å utnytte disse enorme naturressursene, blant annet på grunn av Lakselv Lufthavn Banak. Med sin rullebane på 2788m er flyplassen tilnærmet uten operative begrensninger, sier Trond Ørjan Olsen, Head of Airfreight, DHL Global Forwarding, Freight Norway.

Banak Lakselv lufthavn

Nå er det ikke bare passasjerfrakt som er grunnlaget for Lakselv Lufthavn Banak. Frakt av varer og gods blir viktigere og viktigere i fremtiden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Han mener Lakselv med en beliggenhet midt i fylket, gode veiforbindelser og mulighet for bruk av modulvogntog er midt i blinken for en fraktsatsing.

– Passer bra for flyfrakt

Med en nyåpnet Mattilsyn-godkjent fraktterminal for mellomlagring og transitt av sjømat, stor godstransport-HUB på lufthavn og med alt påkrevet bakkeutstyr for operere selv de største flytyper kan flyfrakt omsider utvikles fra Finnmark.

Summen av dette har bidratt til at DHL Global Forwarding, som en av verdens største globale transportselskap, har besluttet å etablere en flyfraktrute mellom Lakselv og Gardermoen.

Sørvendt frakt vil være primært sjømat på vei videre ut til eksportmarkedene, mens nordvendt frakt vil kunne være både stykkgods og materiell for olje og gass- eller øvrig nordnorsk industri.