NRK Meny
Normal

Dette skjer der du bor

Samenes nasjonaldag blir feiret over hele landet. Her får du en oversikt over hvor og når det skjer.

Sameflagg, norsk flagg
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samenes nasjonaldag blir feiret over hele landet. Flere nye steder har kommet på lista, og om du er usikker - så har vi en oversikt over programmene her.

Samisk språkforvaltningsområde

Kautokeino

Feiringen starter med gudstjeneste kl. 10:00, og etterhvert fortsetter feiringen i Báktehárji. Her blir det både sang ved Inger Karoline Gaup, og utdeling av årets kulturpris. Her kan du lese om arrangementet. Også Samisk Høgskole har et eget program for dagen, ta en titt.

Karasjok

Feiringen blir på Scandic Karasjok, og det begynner med flaggheising, før det blir fakkeltog kl. 12.30. Her kan de tilby både flammeshow, og underholdning på kvelden med blant annet Lásse Ánte Gaino Gaup, Eva Jeanette Iversen, Per Tor Turi, Sangkoret Skadjil og Elin Kåven.

Her finner du hele programmet.

Nesseby

Feiringen starter kl. 16:30 på Nesseby oppvekstsenter. Her blir det både allsang, taler og underholdning. Her kan du se hele arrangementet.

Tana

Her skal ikke bare nasjonaldagen feires, men også at det er 40 år siden Deatnogátte nuorat ga ut sin første LP. Senere på kvelden blir det konsert med Sančuari. I tillegg er det verdt å nevne at her skal det også prøves å sette en ny verdensrekord.

Les mer om programmet her.

Illustrasjon: Kler på seg kofte

I Tana kommune samler de flest mulig koftekledde til et bilde, og det skal også bli en verdensrekord.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Porsanger

Her finner man de største arrangementene i skoler og barnehager. Her blir det både visning av samiske kortfilmer, taler og kulturelle innslag. I tilleg blir dagen markert i Skoganvare bygdelag, Kolvik og omeng bygdelag og Smørfjord bygdelag. Les mer her.

Kåfjord

Kl. 10:00 begynner feiringen på barnehager og skole. Senter for nordlige folk har også satt opp en kofteutstilling, som blir åpnet 19:00. På kvelden blir det konsert med bandet Arvvas. Se hele programmet her.

Arvvas

Arvvas spiller i Kåfjord kommune.

Foto: Lars Opstad

Lavangen

Feiringen er satt opp til grendehuset i Spansdalen, fra kl. 15:00. Her blir det både matservering, taler og musikkinnslag ved Lavangen skolemusikk. Her finner du hele programmet.

Tysfjord

Árran lulesamisk senter har en markering, og her blir det både fortellerstund og andre kulturelle innslag. Her er hele programmet.

Rådhuset er stedet å være for de som er i nærheten av Kjøpsvik. Her er det duket for mat, taler og forelesning om stedsnavn. I tillegg blir det sang om fjordfolkets liv ved Lars Magne Andreassen med musiker Johannes Formanowski. Her er hele programmet.

Røyrvik

Har ennå ikke funnet program

Snåsa

Saemien Sijte har åpent hus fra kl. 09:30, her blir det matservering, taler og utstillingsåpning. I Snåsa skole blir det visning av samiske kortfilmer, og på kvelden er det duket for fest i Snåsa hotell. Her finner du hele arrangementet.

Draktdeler til sørsamisk drakt

Sørsamene kler på seg kofta, og stiller med et bredt program i Snåsa.

Foto: NRK

Andre steder

Oslo

I hovedstaden starter de feiringen på tradisjonelt vis - frokost på Oslo rådhus. Også kan man oppleve samisk rap på Blå. Resten av feiringen er lagt til Riksscenen. Her er det både fortellerstund, festmiddag, kortfilmvisning og konsert med Transjoik og Dronefolk. Det varer fra 15:00 og utover kvelden. Les mer om arrangementet her.

Nesodden

Nesodden kommune feirer dagen for første gang. Her starter programmet kl. 18:00. Her blir det tradisjonell joik ved Margit Varsi, konsert med Niko Valkeapää og filmvisning. Hele arrangementet er gratis. Programmet finner du her.

Støttekonsert for Kallak

Niko Valkeapää spiller på Nesodden 6. februar.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Vadsø

Også her markeres nasjonaldagen med en større feiring. Her er det duket for fest fra kl.10:00. Her blir det både hilsningstaler, visning av "Fargene og livet" av Harry Johansen, og konsert med Elle Márjá Eira. Les om arrangementet her.

Kirkenes

Her markeres samenes nasjonaldag med en egen festival, som varer i en uke. Det blir konsert med blant annet Ulla Pirttijärvi-Lensman & Ulda. Progammet finner du her.

Honningsvåg

Perleporten Kulturhus er stedet å være her. Her blir det blant annet lassokonkurranse for både barn og voksne. I tillegg har de et eget program for voksne, med blant annet film, joik, sang og musikk. Her kan du se arrangementet. Også Ungdommens hus inviterer til filmkveld, og viser Hjerterått, her åpner dørene kl. 17:00.

Alta

Her starter feiringen 17:00, og her vil sametingsråd Silje Karine Muotka holde tale. Det blir sang med samisk barnekor og barneaktiviteter. Ta en titt på programmet.

Tromsø

Her har de viet hele uka til samiske aktiviteter. Her finner man både konserter, kino, teaterforestilling og reinkappkjøring. Ta en titt på programmet.

Evenes

Her starter markeringen kl. 12:00, med gudstjeneste i Kvitfors kapell. Deretter fortsetter feiringen i Lavangseidet grendehus. Her kan du se hele programmet.

Hamarøy

Samenes nasjonaldag blir markert med ulike forestillinger, utstilling, foredrag og arrangementer i Hamarøy og på Árran lulesamiske senter. Se hele programmet her.

Bodø

Her blir det også arrangert en samisk uke, og programmet varer helt til lørdag. Her kan man få med seg konserter, utstillinger og filmvisninger. Ta en titt på programmet her.

Ola Stinnerbom vant Samisk Grand Prix

Ola Stinnerbom spiller i Bodø.

Foto: Åse Pulk / NRK

Fauske

Her feires samenes nasjonaldag fra 4. til 8. februar, og kan tilby både utstilling av samisk brukskunst og samisk film. I tillegg får folk møte ordføreren og gi innspill til samepolitikken i kommunen. Se programmet her.

Røros

Her innledes arrangementet med gudstjeneste i Bergstaden Ziir. Deretter blir det bokpresentasjon og fotoutstilling på Rørosmuseet. Dagen avsluttes med boklansering og middag på Solheim Pensjonat. Her finner du hele programmet.

Trondheim

Byen der 6. februar «fødtes» i 1917 markerer dagen med middag på Kafe Bagle. Deretter blir det taler, og musikalske innslag ved Marja Helena Fjellheim Mortensson. Resten av programmet finner du her.

Marja Helena Fjellheim Mortensson sitter og synger under Our Songs

Marja Helena Fjellheim Mortensson opptrer i Trondheim 6. februar.

Foto: NRK

Molde

I Molde arrangerer Møre og Romsdal sameforening feiringen. Det blir på Eldres kultursenter kl 18. Forfatter Inga Ravna Eira kommer. Det blir salg av biđus, kaffe og kaker, og ellers trivelig samvær.

Meråker

I kommunen som er kjent for gode skiløpere blir det gudstjeneste med sørsamisk preg i Meråker kirke kl 1900. Etterpå blir det kaffe og og gode kaker i Soknestua.

Kvænangen

Návuona sámiid searvi arrangerer feiringen på Flerbrukshuset i Burfjord. Blant annet vil det være sang og salg av torskemølja. Les mer på deres Fecebooksider her.

Ser du at noe mangler her, ta kontakt med nettsami@nrk.no.