NRK Meny
Normal

Dette legekontoret kan bli nedlagt

Det kan gi konsekvenser for omtrent halvparten av Tysfjord kommunes innbyggere.

Drag Legekontor
Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Jeg blir helt målløs. Det godtar vi ikke, sier småbarnsmor.

Etter det NRK erfarer har administrasjonen i Tysfjord kommune gjort en utredning på hvor mye Tysfjord kommune sparer dersom man legger ned legekontoret på Drag i Tysfjord.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen har ikke sett noen spesiell utredning på nedleggelse av legekontoret.

Foto: Kjell Mikalsen

Men ordfører Tor Asgeir Johansen avviser at det er gjennomført en slik utredning.

– Jeg har ikke sett noen spesiell utredning om akkurat det, så det må jeg bare avkrefte. Tallene på hva det koster å drive Drag legekontor har vi uansett liggende i budsjettdokumentet. Så det er ikke gjort noen spesiell utredning om det.

Trang kommuneøkonomi

Tysfjord kommune havnet på Robek-lista i april i år, og trang kommuneøkonomi skal være årsaken til at kommunen har utredet om det er noe å spare ved å nedleggelse av legekontoret.

Tysfjord kommune skal nå lage en forpliktende plan på hvordan kommunen skal justere driften for å dekke inn underskuddet og komme i balanse igjen, opplyser ordføreren, som ikke avviser at driften på noen av kommunens legekontorer kan bli redusert.

– Det kan bli en konsekvens og jeg kan ikke utelukke det. Men det er noe man må vurdere fortløpende. Vi skal lage et forpliktende plan og den skal være klar til høsten.

Unntatt offentlighet

NRK ba om å få oversendt utredningen vedrørende Drag legekontor fra kommunen, men dokumentet er unntatt offentlighet.

«Det dokumentet du etterspør er et internt arbeidsnotat i forbindelse med budsjett/økonomiplanarbeid og bindende plan som administrasjonen har bedt mellomlederen utrede. Dokumentet er derfor unntatt offentlighet, jfr. Fvl. § 14.», skriver helse- og omsorgssjef i Tysfjord Lill Tove Hansen i en e-post til NRK.

Godtar ikke nedleggelse

Småbarnsmoren Renate Paulsen godtar ikke at kommunen legger ned Drag legekontor.

– Jeg blir helt målløs. Det går ikke. Det blir tungvint hvis vi må reise i 90 minutter til Kjøpsvik og i tillegg koster det penger. De kan heller kutte ned på andre unødvendige ting i kommunen.

Sissel Mikkelsen

Småbarnsmoren Sissel Mikkelsen mener man heller burde styrke bemanningen ved legekontoret.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Sissel Mikkelsen, som også er småbarnsmor mener man heller burde styrke legekontoret, og spare på andre stillinger rundt om i kommunen.

– Jeg har selv vært hos legen og har sett med forundring på at det i blant er veldig få på jobb på Drag legekontor.

Tysfjord kommune investerte i 2011 nesten en million kroner for å flytte legekontoret tilbake til Drag fra nabokommunen Hamarøy.