Hopp til innhold

– Det er så stille her, altfor stille

Det er store kontraster når samene feirer nasjonaldagen. I storbyene er det storstilt feiring, mens i de små bygdene er det stille. – Her er det stille, altfor stille, sier 90 år gamle Aslak Pieski som er på sparketur til den lokale butikken. En sparketur på tre kilometer.

Aslak Pieski på tur til butikken

Aslak Pieski på tur til butikken i -25 kuldegrader

Foto: Liv Inger Somby

Vi er i Gáregasnjárga, en liten samisk bygd på finsk side av Sápmi. Her bor det nærmere 300 innbyggere, men det er ingen feiring. Ingen kakebuffet eller tilstelning.

– I bygda er det stille, men her hjemme så aktiviserer vi ungene ute, det sier Satu Nieminen, lærer og tobarnsmor i Gáregasnjárga. Far reparerer snøskuter i garasjen og barna, Peppi og Pyry, har akedag.

Satu synes at det er litt vemodig når ingen tar initiativ til å lage en lokal feiring i bygda.

– Samene er så usynlige her og vi er nødt til å ta nye grep for å styrke vår identitet, sier Satu.

Hvordan kommer dere til å feire samenes nasjonaldag?

– Jeg skal koke reinrygg og deretter skal vi bake litt boller. I morgen har vi akekonkurranse, så derfor blir det bollebaking.

Det synes lille Peppi (6) er stor stas.

– Først skal jeg leke ute hele dagen, og når mamma roper oss inn, da blir det varm middag og kanelboller, sier Peppi. Storebror Pyry, vil heller kjøre snøskuter, men først må pappa få den ferdig.

– Snøskuteren er ødelagt, sier Pyry, 9 år.

Satu og barna

Oldefar på sparketur

På veien mellom Gáregasnjárga og Boares-Gáregasnjárga treffer jeg en 90-åring som er på sparketur. Det er Biret Ásllat eller Aslak Pieski, reineier og pensjonist. Han er oldefaren til Peppi og Pyry.

– Jeg feirer samenes nasjonaldag med TV titting, det er det beste for meg og kona, sier Ásllat. Han forteller at de brukte å feire nasjonaldagen før, men nå er det blitt så gamle.

Aslak Pieski

– Det er så stille her i dag, altfor stille. Før dro vi på tilstelninger, men nå kan det hende, at jeg blir småkvalm dersom det er for mye folk rundt meg, forteller Ásllat. Han er godt kledd og har tatt på seg store snøskuterbriller, fordi det er nesten 25 kuldegrader ute.

Hvor er du på vei nå?

– Jeg skal ta en tur til butikken, som ligger nærmere tre kilometer unna. Det er viktig å aktivisere seg selv, både jeg og kona liker å gå lange turer.

Det passer ikke med jeans på nasjonaldagen

På idrettshallen i Karasjok er det feiring. Det serveres både blodmat, margebein og kokt kjøtt. Det anslås at det går mer enn 50 kaker i løpet av ettermiddagen.

- Jeg har tatt kofte på meg og synes at jeg er veldig fin i dag, det sier 8 år gamle Jonas Mortelmas Somby.

Jonas M. Somby

Han vet allerede nå hvordan kleskodene er i det samiske samfunnet. Dersom man skal i kirka eller i selskap, da er det kun sameklær som duger.

– På samenes nasjonaldag så passer det ikke med jeans og genser, man må pynte seg! Dersom man ikke gjør det, da blir det heller ikke "ordentlig" feiring, sier Jonas og ser seg rundt. Jeg kommenterer at det er mange som har kofte på seg- og han nikker og smiler tilfreds.

Hva gleder du deg mest til i dag?

– Spise gode kaker, leke med kompisene og i kveld får jeg nok se en god film, sier Jonas. Han ser på kakebordet og bestemmer seg for å kjøpe ostekake. Bestemor er også med og hun bestiller middag til Jonas og storesøster Tanja.

Storbyfeiring er den nye trenden

Den samiske forlagsredaktøren Amund Johnskareng, som også er kulturarbeider, ser at det er kommet en ny trend. Mange foretrekker å feire samenes nasjonaldag i en storby.

– Vi ser at det er store arrangementer både i Tromsø, Oslo, Bergen, Rovaniemi og Helsinki og mange unge velger å reise til en storby for å feire nasjonaldagen. Lokale arrangementer både i Karasjok og i Kautokeino er blitt mindre, sier Johnskareng.

Amund Johnskareng

- Små lokale samfunn har ikke kapasitet til å lage arrangementer, men det hadde vært viktig for barna å få mulighet til å feire nasjonaldagen i hjemmemiljøet, mener redaktør Amund Johnskareng.

Foto: Liv Inger Somby

Han har også tatt seg en tur til Gáregasnjárga for å se om det er noe feiring i den lille bygda.

– Her var det stille i dag!

Amund Johnskareng

Korte nyheter

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk