Det er slik urfolks fashion virkelig ser ut

Den uramerikanske moteskaperen Bethany Yellowtail er anerkjent etter å ha skapt moteklær på sine egne premisser.

Bethany Yellowtail Fashion

Bethany Yellowtail sine moteklær er inspirert av hennes kulturelle bakgrunn.

Foto: Pressefoto / byellowtail.com

Bethany Yellowtail

Klesdesigneren Bethany Yellowtail.

Foto: Pressefoto / byellowtail.com

Tidligere i år var Bethany Yellowtail i sentrum for en kulturdebatt da klesmerket KTZ ble beskyldt for å ha etterlignet (plagiert) en av kjolene til B.Yellowtail i forbindelse med vårshowet på New York Fashion Week.

Men nå har Los Angeles-baserte designeren, som er medlem av Apsáalooke og Nord Cheyenne nasjonene, fått oppmerksomhet på egne premisser, skriver den amerikanske motenettsiden StyleIte. Også nettsiden Identities.Mic har opplslag om dette.

Alle samarbeidspartnere er urfolk

En av de kuleste tingene med B.Yellowtail er at alle merkets samarbeidspartnere er uramerikanere.

Bethany Yellowtail Fashion

Fotomodellen Lena French viser en av Bethany Yellowtails kreasjoner.

Foto: Pressefoto / byellowtail.com

Yellowtail har nylig samarbeidet med kunstneren John Pepion i utformingen av et skjerf som fikk tittelen «Honors the supreme feminine».

I Crow-kulturen og hos andre stammer som bor i de amerikanske slettene finnes noe som kalles «The women’s warbonnet dance» eller «Shoshone Warbonnet Dance», som er en hellig seremoni for å hedre de unge ledere blant amerikanske urfolk.

Den eneste gangen en kvinne kan få bære det hellige «Warbonnet», er i forbindelse med denne dansen til anerkjennelse stammenes mektige kvinner. «Warbonnet» er spesiell fjærpryd som brukes av uramerikanere som har gjort seg fortjent til å bære slikt.

En del av inntektene fra arangementet vil bli gå til en «Womens Warrior» fond.

– Det ble tent en flamme inne i meg

Om KTZ sin påståtte plagiering av hennes kreasjon uttaler Bethany Yellowtail til Identities.Mic at hun tar dette personlig.

Jade Willoughby i Vogue

Jade Willoughby i et oppslag i Vogue.

Foto: jadewilloughby / Instagram

– Det tente en flamme inne i meg. Med dette tar de fra oss stemmen vår og våre kreasjoner. De anerkjenner ikke oss som mennesker og folk, uttaler Yellowtail.

Designeren har flere interessante samarbeidspartnere. Yellowtail har blant annet slått seg sammen med fotograf Anthony «Thosh» Collins og modell Jade Willoughby, en Ojibwe skjønnhet som nylig ble omtalt av Elle og Marie Claire som en av «Topp kvinner som redefinerer skjønnhet».

(Artikklen fortsetter under bildet)

Bethany Yellowtail Fashion

Bethany Yellowtail har kreasjoner som skal passe til foskjellige anledninger.

Foto: Pressefoto / byellowtail.com

Stor sans for det Yellowtail holder på med

Den samiske moteskaperen Anne Berit Anti i Karasjok driver den lille motebedriften Abanti Design.

Hennes fremtidsplan er å bringe samiskinspirert design ut i verden.

Hun hadde ingen kjennskap til den mer kjente urfolksdesigneren før NRK tok kontakt med henne i dag, men Anti sier hun har stor sans for det Bethany Yellowtail holder på med.

Anne Berit Anti

Designeren Anne Berit Anti.

Foto: Anita Føleide / NRK

– Wow! Jeg vet ennå ikke så mye om henne, men det lille jeg har sett viser tydelig for meg at dette er en av de store designerne i verden. Det er det ingen tvil om. Hun kommer så absolutt til å nå ut i verden med sine kreasjoner, sier Anti.

Den samiske klesdesigneren sier at Yellowtail vil bli et stort forbilde for urfolksdesignere over hele verden.

– Du ser av kreasjonene hennes at de er urfolksinspirert, uten å bli en slags kitsch (ekstern lenke). Hun har unngått å gå i den fellen å bruke fjær og alt av billige symboler i sin design. Det er en god balanse i elementene hentes fra hennes egen og andres kultur, sier Anti.

Anti sier at hennes drøm er å lykkes like bra som Bethany Yellowtail og å kunne bringe samiskinspirerte moteklær ut i verden. Men hun vil ikke gjøre som Yellowtail og flytte til en storby.

– Jeg bor i den samiske «hovedstaden», sier Anti og ler.

– Jeg tror ikke Bethany Yellowtail har lykkes bare fordi hun bor i Los Angeles. Det er nok hennes talent og dyktighet som har brakt henne dit hun er i dag. Jeg tror imidlertid at jeg kan bli bedre lagt merke til her i Karasjok enn hvis jeg for eksempel skulle ha bodd i Oslo, sier Anne Berit Anti.