Hopp til innhold

Derfor markeres kvinnedagen

8. mars er den internasjonale kvinnedagen, men vet du egentlig hvorfor den markeres?

Kvinnedagen 8. mars

Den internasjonale kvinnedagen 8. mars blir benyttet til å fremme kvinner og deres urett

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det var en gang i USA. Året var 1908 og kvinnene ville slå et slag for deres rettigheter i samfunnet. Dette var en tid da kvinner ikke hadde stemmerett. Riktignok ble det ikke avholdt en markering i landet før året etter og det den 28. februar.

I en annen verdensdel og et annet land, nærmere bestemt byen København året etter der igjen hvor årstallet viste 1910, ble Sosialistinternasjonalens konferanse avholdt. Der tok den tyske førskolelærerinnen og kvinneforkjemperen Clara Zetkin styringen og fikk gjennomslag på den aller første Internasjonale kvinnedagen som ble lagt til 8. mars. 100 kvinner fra 17 land deltok på dette møte. Dagen var i starten en del av kampen for stemmerett for kvinner.

Hvor er Norge opp i alt dette?

I år 1915 hadde Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet folkemøte for fred og dette var det nærmeste man kom kvinnedagen, men i Norge ble disse markeringene etter hvert knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen. I 1921 prøvde Arbeiderpartiet atter igjen å ta opp tradisjonen, men i 1929 ble det nok en gang skrinlagt.

Den offentlige markeringen av kvinnedagen kom ikke før etter at Hitlers styrker hadde forlatt landet. Selv om andre verdenskrig var over, møtte kvinnene stor motstand under den kalde krigen og Norge hadde atter igjen lagt markering på is helt til den nye kvinnebevegelsen gjenopptok tradisjonen i 1972.

Fra 1977 ble dagen en FN-dag. FN-dag er en dag i året hvor FN setter fokus på en utvalgt sak.

1970-tallet ble den nye storhetstiden i Norge for å få frem kvinners rettigheter, og da året rundet 1978 var det 20.000 kvinner og menn som gikk i tog for å vise sin solidaritet. På 1980-, 1990.- og 2000 sank tallene ytterligere.

I 2014 var det rekordstor oppslutning rundt dagen, da Regjeringa Solberg foreslo å innføre reservasjonsrett for leger i abortspørsmål. Nærmere 15.000 mennesker samlet seg i Oslos gater for å markere sin motstand mot forslaget, ifølge Wikipedia.

Ann Therese Lotherington

Professor Ann Therese Lotherington ved UiT

Foto: Privat

Hvorfor er kvinnedagen viktig idag?

– Det fortsatt er sånn at forholdene mellom kvinner og menn ikke er likeverdige. Det er store ulikheter og stor urett som begås mot kvinner fortsatt.

Det mener professor Ann Therese Lotherington som er senterleder for KVINNFORSK, senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiT.

Hun har vært kvinneforkjemper siden hun var 16 år, og selv om det er over 100 år siden dagen ble lagt til grunne mener hun dagen er veldig viktig.

– Jeg mener det er veldig viktig å fortsette og markere 8. mars. Markeringen har som oftest symbolsk effekt, men den kan også ha direkte effekt, som vi så i 2014 da reservasjonsretten for leger i forbindelse med abort mobiliserte store masser. Det fikk politisk effekt.

Hun holder til i Tromsø, hvor hovedparolen er «Feminismen er grenseløs – gi vern til kvinner på flukt.» Hun mener flyktningekrisen er vanskelig i seg selv, men særlig for kvinner i flyktningesammengheng som ofte blir utsatt for overgrep og for de som har ansvar for barn.

– Jeg er veldig glad for at markeringen i år har kvinner og flyktninger som tema.

Korte nyheter

  • Ønsker rettslig styrking av kvensk og finsk språk

    Rettslig styrking av kvensk og finsk språk var et tema som flere av de kvenske , kvensk-finske og norsk-finske representantene tok opp i høringen på Stortinget i kveld.

    Det er kontroll- og konstitusjonskomiteen som i kveld holder en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De trakk også frem ønsket om mer fokus på å synliggjøre kulturminner til denne gruppen nasjonale minoriteter.

    Organisasjonene som deltok i høringen var Norske kveners forbund, Kvenungdommen, Kvensk Finsk Riksforbund, Oslo Kvensk-Finsk forening
    Kvensk Finsk Studentnettverk og Norsk-Finsk Forbund.

    Også denne gruppen ble i likhet med representanter fra Sametinget utfordret av stortingspolitikerne på at de hadde litt forskjellig ønsker. Blant annet på det hva slags språk de prioriterer og anser som viktige.

    Til det svarte blant annet nestleder for Norske kveners forbund Unni Elisabeth Huru, at det er urimelig å forvente at kvener, kvensk-finner og norsk finner alle skal være enig om alle saker og snakke med en stemme. I likhet med at det i majoritetssamfunnet er uenigheter og ulike syn, så må vel det samme gjelde kvener og andre nasjonale minoriteter, påpekte hun.

    De som deltar i komiteens høring er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner. Det var sametingets representanter som startet høringen.

    Fra felles høring i Stortinget om rapporten fra sannhets- og fornorskningskomiteen.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Tuhtjie maanah maehtieh gïele musihken tjïrrh lïeredh

    Artiste Kajsa Balto jeahta daaroen learohkh maehtieh gïele laavloegujmie lïeredh, movhte lohkehtæjjah jiehtieh ij leah dan aelhkies.

    Dïhte saemiengïelesne laavloe, jïh laavloegujmie gïelem lïeri.

    – Gosse maanagiertesne eelkim barre saemiengïelem soptsestim. Baakoelæstoem meatan utnim juktie dah jeatjh edtjin guarkedh maam jeehtim, Balto jeahta.

    Movhte gosse tïjjem vaasi gaajhke åajaldehti. Gosse skuvlesne eelki tuhtji aelkebe daaroengïelesne soptsestidh.

    Menh gosse båarasåbpoe sjïdti eelki gïelem ohtselidh.

    – Lea dan åvteste tjidtjie sjïdtim. Dan åvteste manne vuelie maanabaeleste utneme, sïjhtim mov maanah aaj edtjieh vuelie lïeredh, dïhte jeahta.

    Daelie Balto håhkesje laavloe maahta saemiengïelem daaroe learoehkidie aaj lïeredh.

    Movhte lohkehtæjjah jiehtieh ij leah dan aelhkie, jïh laake ij dam sjïehteladth.

    Nora Bilalovic Kulset lea musihkedotkije NTNUsne. Dïhte jeahta laavloe lea buerie vuekie gïelem lïeredh. Menh ij leah nuekie barre laavlodh jïs edtja gïelem lïeredh. Daarpesje akte goh maahta gïelem soptsestidh goh maahta gïelem tjïelkestidh.

    – Menh maahta saemien laavloeh laavlodh jalhts eah gïelem maehtieh. Dellie maehtieh gïeletjoejh saavredh, jïh vihkeles kultuvregoerkelimmie åadtjoeh, Kulset jeahta.

    Menh mij learohkh ussjedieh?

    – Vïenhtem lea jeatjahlaakan gïele. Jïs dam lïerem maam joem lusten tjïrrh, goh musihke, vïenhtem maahtam vielie lïeredh, Erlend Riksheim jeahta.

    Dïhte maahta «buerie biejjie» jïh «lahkoe biejjine» noerhtesaemiengïelesne jiehtedh, menh jeatjh gïeline goh tyskelaanten jïh englaantengïelesne maahta jiehtedh gïen dïhte lea.

    Learohke Kristian Iversen maahta seamma baakoeh saemiengïelesne jiehtedh Jalhts saemien gïelereeremedajvesne årroeminie idtji dan jïjnje ussjedh man åvteste ij vielie saemiengïelem maehtieh.

    – Menh lea kultuvreaerpie Nöörjesne. Byörebe saemiengïele vaarjelidh, jïh dellie aaj byörebe saemiengïelem skuvlesne lïeredh, Iversen jeahta.

    Iversen vienth hijven orreme saemiengïele lïeredh, dan åvtese gellie saemieh Nordlaantesne årroeminie. Aaj ussjede dïhte maahta saemien aassjoe unniedidh.

    Menh laake dorje juktie ij leah aelhkie. Risten Turi Aleksandersen, direktööre saemien gïeline Saemiedigkesne, ij darjoeh juktie gaajhke maanah laantesne edtjieh gïelem lïeredh.

    – Ööhpehtimmielaake jeahta tjuara saemie årrodh jis edtja reakta utnedh saemien ööhpehtimmie åadtjodh. Jïh dan åvteste daaroen maanah eah reakta utnieh saemien ööhpehtimmie åadtjodh, Aleksandersen jeahta.

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK