NRK Meny
Normal

Departementet lot seg ikke sponse

Også folk fra Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet deltok på turen til Canada, der visepresidenten i Sametinget lot seg sponse av Statoil. Men de tok regningen selv.

Det forteller informasjonssjef i Statoil, Ranveig Stangeland.

Visepresidenten i Sametinget, Johan Mikkel Sara, har fått kritikk fra flere hold fordi han lot Statoil ta regninga, da han dro til oljerike urfolksområder i Canada i fjor.  

Tok regningen selv

- De to fra Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet, som deltok på turen dekket regningen selv, sier informasjonssjef i Statoil, Ranveig Stangeland. Hun vil forøvrig ikke kommentere dette på bånd og håper omtalen av saken tar slutt.

- Jeg synes vi har kommet til bunns i denne saken nå, sier hun til NRK Sámi Radio.

Fra annet hold får Sámi Radio opplyst at det fra departementet og direktoratet bare deltok folk fra embetsverket og ingen politikere. Men de to som deltok, deltok på samme vilkår som visepresidenten i Sametinget: for å lære.

- Har klare retningslinjer

Prosjektleder i Oljedirektoratet, Steinar Njaa, var en av dem som deltok på turen. Han forteller at det var helt uaktuelt for ham å la Statoil ta regninga.

- Vi har klare retningslinjer når det gjelder deltakelse i samarbeid med våre selskaper og i retningslinjene heter det at vi skal betale alt selv.

- Deltok det noen politikere på turen, utenom Sametinget?

- Nei, så vidt jeg husker, så var det ikke det.

- Lar oss ikke sponse

Det bekreftes også av informasjonssjef i Olje- og energidepartementet, Sissel Edvardsen.

- Vi har en politikk om at vi ikke lar oss sponse av oljeselskap, fordi Olje- og energidepartementet har en forvaltningsrolle ovenfor Statoil og andre oljeselskaper, så vi må sørge for å holde skillene.

- Hva synes du om at Sametingets visepresident lot seg sponse?

- Det har jeg ingen kommentar til.