Denne skolen er Nordlands beste i friluftsliv

– Det var utrolig krevende i hodet, for jeg trodde ikke at man måtte tenke så mye på det man skulle gjøre.

Elevene fra Bossmo ungdommskole kunne endelig slippe jubelen løs etter seier i fylkesfinalen i frilu

Elevene fra Bossmo ungdomsskole kunne endelig slippe jubelen løs etter seier i fylkesfinalen i friluftsliv.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det sier Olve Solvoll som er én av elevene ved Båsmo ungdomsskole i Rana som gikk seirende ut av årets finale i friluftsliv med bare ett poeng foran Sortland ungdomsskole.

I alt sju skoler fra hele fylket var med på denne fylkesfinalen i friluftsliv, som gikk av stabelen foran Hamsunsenteret i Hamarøy.

Friluftsøvelsene som deltakerne møter i konkurransen er knyttet til relevante tema innenfor friluftsliv og kompetansemål i grunnskolens lærerplaner. I to dager har elevene konkurrert i orientering, førstehjelp, mat, bål, bruk av redskaper, naturkunnskap og transport.

Lærer Martin Lamo (bak) er stolt av det hans elever presterte i år.

Lærer Martin Lamo (bak) er stolt av det hans elever presterte i år.

Foto: Sander Andersen / NRK

For elevene fra Båsmo var det både fysisk og mentalt anstrengende.

– Etter orienteringen på natta var jeg så andpusten at det var utrolig. Jeg slet ikke med å sovne av, forteller Olve Solvoll som heller ikke syntes det var kaldt å sove ute i telt.

– Vært ute en høstdag før

Lærer Martin Lamo er stolt over sine elever som var i med i fjorårets konkurranse også.

– Vi la jo dette inn i årsplanen i kropppsøving, og har jobbet med dette periodevis. Så det er jo en erfaren gjeng. De har vært ute en høstdag før. Denne gang var det jo sørfylket som vant, men det kan man vel ikke si her. Det er vel som å banne i kirka, sier en smilende og samtidig lattermild lærer som straks blir replisert av Bjørn Godal fra Salten friluftsråd.

– Det er overhode ikke å banne i kirka. Det betyr bare at de nord for Saltfjellet må skjerpe seg litt.

Bårebæring og omsorg var to av elementene i konkurransen

Bårebæring og omsorg var to av elementene i konkurransen.

Foto: sander Andersen / NRK

Fokus på friluftsliv

Salten friluftsråd står i bresjen for dette arrangemenet. Daglig leder Bjørn Godal håper dette bidrar til motivasjon til å bruke naturen mer. Og satse enda mer på friluftsliv, både som fag, og som rekreasjon.

Bjørn Godal

Bjørn Godal vil med dette styrke friluftslivet.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Jeg har en følelse av at det er sånn det er, for det er veldig glød i øynene til de som er med på dette. Målet vårt er å få større fokus på friluftsliv i ungdomsskolen, og få engasjert flere ungdommer til å drive aktivt med friluftsliv. Og gjennom konkurransen, og det å forberede seg til den, lærer de en masse ting det er fint på ha med seg resten av livert. Vi spiller mye på kreativitet og samarbeid. Så det er ikke bare det å være god i friluftsliv som teller, men også god på å tenke ut løsning og samarbeide godt, sier Godal.

– Dette betyr mye

Alle skoler over hele fylket har anledning til å være med på dette som begynte med en konkurranse på skolen, så en regionfinale, og så endelig selve finalen.

Fungerende rektor Lisbeth Øgsnes

Fungerende rektor Lisbeth Øgsnes

Foto: Sander Andersen / NRK

Det var tredje klassen i friluftslivsfaget ved Knut Hamsun videregåednde skole som hadde laget oppgavene, og som sto for den praktiske gjennomføringen av finalen.

Fungerende rektor Lisbeth Øgsnes er stolt over det de får til.

– Markedsføringsmessig betyr dette mye for både skolen, kommunen og Hamsunsenteret. Og når man ser på alle de flotte ungdommeme som er samlet her på Hamarøya, så er det helt suverent.