Hopp til innhold

Denne helga fordobles folketallet

Nesseby kommune har rundt 900 innbyggere. Under Vuonnamárkanat vil folketallet mer enn fordobles.

Video The BlackSheeps i MGP

«The BlackSheeps» opptrer på hjemmebane i Nesseby fredag kveld.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg tror vi bare har vært veldig flinke og heldige de tidligere årene når vi har arrangert Vuonnamárkanat. Da har folk sett at det er et fint arrangement og derfor har de lyst til å komme tilbake, sier Sinikka Sivho. Hun er festivalens kontaktperson når det gjelder aktiviteter.

Markedet ble første gang arrangert i 2005 og er Finnmarks største marked for hjemmeproduserte ting og matvarer.

Fra 2012 er Vuonnamárkanat utvidet til å være både salgsmarked og festival. Selve markedet, som er fritt for masseproduserte ting og med en klar samisk profil, står fortsatt i sentrum. Festivalen består av ulike aktiviteter, kurs, seminarer, og går over flere dager.

En sløsete person oppfører seg som om han var sint på sitt gods.

Samisk ordtak

Mer enn totusen besøkende

Vuonnamárkanat startet som et samarbeidsprosjekt mellom Varanger Samiske Museum og Isak Saba senteret, og hele idéen bak markedet var å skape en samisk møteplass, en arena, med samisk profil tuftet på samiske tradisjoner.

Det er også det som ligger bak koftekonkurransen som arrangeres under markedet.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Kart Nesseby

Nesseby ligger i Øst-Finnmark og grenser til Tana, Vadsø og Sør-Varanger.

Foto: Frafisk Nydi/ NRK

Etterhvert som aktivitetsnivået har økt år for år, har også interessen for og publikumstilstrømingen økt. I fjor ble det satt ny rekord med over totusen besøkende.

– Totusen er jo gangske mye for å være i Nesseby. I år regner vi med at det blir enda flere, fordi nå har vi fått mange flere aktiviteter rundt selve markedet. Jeg er veldig spent på hvor mange mennesker som har oppdaget oss og som kommer, sier Sihvo.

Hva tipper du?

– Jeg tør ikke å tippe. Været har selvsagt mye å si. Hvis været fortsetter slik som nå, med solskinn og fint, så kan det bli folksomt her, antyder Sinikka Sihvo.

Hun anser markedet som veldig viktig for hele kommunen og regionen, fordi de med dette har muligheten til å profilere Nesseby som et sted med aktiviteter med en samisk profil. Det er en liten hake ved det hvis noen tilreisende vil følge markedet og festivalen hele helga, det finnes nemlig knapt med overnattingsmuligheter i Nesseby.

– Hos oss er overnatting en mangelvare. Vi har ikke så stor kapasitet, men vi regner med at de fleste kommer bare på dagsturer, tror Sinikka Sihvo.

Korte nyheter

 • Mange møtte opp for å vise motstand mot samehets

  Mange møtte opp i Bodø for å vise motstand mot samehets etter at fem-åringen Magnus ble utsatt for samehets i Bodø på 17. mai, Norges nasjonaldag.

  – Vi er alle sinte, triste, berørte i hjertet og i kroppen når vi opplever hets og rasisme i senere tid. Det gjelder flere enn bare det samiske folk, og vi tar tak i det og sier «møt opp, Bodø, og si ifra».

  Det sier Kalle Urheim som er initiativtaker sammen med ungdomsorganisasjonen Noereh.

  Les mer om demonstrasjonen her.

  Se video:

  Mange har reagert etter at fem-åringen Magnus opplevde samehets i Bodø på 17. mai, og møtte opp til støtteaksjon.
 • Oallugat bohte vuosttildit sámevaši

  Oallugat bohte Bådådjo gávpogii vuosttildit sámevaši odne, maŋŋá go viđajahkásaš Magnus vásihii sámevaši Bådådjos miessemánu 17. beaivvi, Norgga nationálabeaivvi.

  – Dát guoská midjiide buohkaide. Mii leat suhttan, mii leat váivvis. Dat dovdo sihke váimmus ja gorudis go vásihat vaši ja nállevealaheami dálá áiggis Bådådjos. Dat guoská eambbosiidda go dušše sámi álbmogii.

  Nu dadjá Kalle Urheim, gii bovdii vuosttildeapmái ovttas nuoraidorganisašuvnnain Noereh:n.

  Geahča video:

  Mange har reagert etter at fem-åringen Magnus opplevde samehets i Bodø på 17. mai, og møtte opp til støtteaksjon.
 • Eai álggat doaimmaid maŋŋá eanadoarggástusa

  Svalbárdda politiijat dieđihit NRK:i ahte ii oktage leat váldán oktavuođa singuin maŋŋá otná iđitbeaivve garra eanadoarggástusa, ahte olbmot eai oro dovdan dan. Dannego doarggástus geavai meara vuolde, de sáhttá šaddat tsunámi, muhto politiijat eai árvvoštala dakkár vára, ja olbmot eai dárbbaš báhtarit, dieđihit politiijat.