Hopp til innhold

Den yngste «Stjernekamp»-deltakeren i år – like mye same som andre

I barndommen kunne andre barn si «jeg er mer same enn deg» til Vegard. I den første «Stjernekamp»-sendingen står han klar for å synge på samisk.

Loga sámegillii: Vegard lea gearggus čájehit maid son máhttá

Vegard Bjørsmo - fra generalprøven til sesongpremieren på Stjernekamp.

GLEDER SEG: Vegard Bjørsmo ser frem til å underholde seerne denne høsten. Her er han på generalprøven på lørdag.

Foto: Julia Marie Naglestad

19 år gamle Vegard Bjørsmo er den yngste deltakeren i årets Stjernekamp, men han vandrer i korridorene som om dette er noe han har gjort mange ganger. Av alle deltakerne i årets Stjernekamp, så er det Vegard som har minst erfaring med direktesendinger.

Alltid nervøs

Vegard innrømmer at han alltid blir nervøs før han skal på scenen, men tror at dette bare fører til at han skjerper seg ekstra mye.

– Jeg håper mamma sender noen varme og gode tanker til meg på lørdag, så ikke nervene tar helt overhånd, sier Vegard med et smil.

Og smile gjør han mye av. I møte med de andre artistene og produksjonsteamet ser man at han liker å være her. Omgitt av mennesker som gir ham muligheten til å gjøre det som alltid har vært viktig for ham; Å stå på en scene og synge.

Like mye same som andre

Vegard Bjørsmo har vokst opp i en familie som kan kalles multikulturell. Mamma ble født på Filippinene, far er norsk, bestefar er britisk og bestemor er same.

– Det er nok mamma som har styrket min samiske identitet mest av alle, sier Vegard.

Mamma, som heter Emily, er født på Filippinene, men ble adoptert og kom til Karasjok i 1983. Der vokste hun opp med den samiske kulturen og språket rundt seg. Derfor har Vegard og hans søsken alltid snakket samisk hjemme, og fått en sterk samisk identitet.

– Jeg kan jo ikke snakke filippinsk, men samisk, sier Vegard.

Han føler ingen tilhørighet til mammas fødeland eller kulturen der, fordi mamma har oppdratt ham som same. Ikke noe annet.

Joiker og spiller direkte på NRK1

Lásse Ánte Gaino Gaup på gitar og Vegard Bjørsmo joiker på direktesendt TV under Samenes nasjonaldag 2013.

Vegard Bjørsmo og Frost Kristoff

Vegard har gitt samisk stemme til Kristoff i Disneyfilmen Frost 2.

Vegard Bjørsmo viser frem Karasjok

Vegard viser frem hjembygda Karasjok i forbindelse med lanseringen av den nye BlimE-låta, der han synger på samisk. Låta heter Oainnán du.

Mamma Emily sier til NRK at en samisk oppdragelse var det naturlige for henne, fordi hun selv har vokst opp med det samiske rundt seg. Derfor gikk Vegard og hans søsken i samisk barnehage og hadde samisk på skolen.

Som barn fikk han noen ganger høre at «jeg er mer same enn deg» fra andre barn, og det føltes ikke godt. For han er jo fra Karasjok han også, like mye som de andre barna.

– Det er jo miljøet du vokser opp i som avgjør hvem du blir og hvilken identitet du får, sier Vegard. Han synes det er beklagelig at noen fremdeles mener at adoptivbarn ikke er samer, fordi de er født i et annet land eller sted.

En sang med mening

Han og mamma sang låter av Whitney Houston og Mariah Carey da han var liten, og han elsket det. Men å synge på samisk gir ham noe mer. En mulighet til å formidle sin egen stolthet og glede over sitt språk og kultur. Noe som ligger dypt i sjela hans.

Bjørsmo ønsker å vise tilhørighet til det samiske allerede i første program. Han skal fremføre sangen «Elle», som Mari Boine har laget til filmen «Kautokeinoopprøret».

– Jeg synes den passer så fint, fordi den beskriver diskriminering. Om den sorgen det er å vite at man er uønsket, bare fordi man tilhører en annen kultur, sier Vegard ettertenksomt.

«Underdogen»

Det er hektisk i unge Vegards liv for tiden. Om morgenen drar han til skolen der han studerer musikkteater. Fra skolen bærer det rett til Stjernekamp-øving og prøver.

– Det blir lange dager, men det er jo dette livet jeg har valgt, ler Vegard.

At Vegard trives og glir inn i en stor gruppe, er tydelig. Han gjør ikke stort vesen av seg, og er kanskje litt mer blyg og forsiktig enn de ni andre artistene. Likevel er han inkludert i gjengen.

Det skrattes og snakkes i pausene. Kaffe må de ha, og samles rundt bordet der det står både håndsprit, kaffekanner og litt snacks.

Emil Solli-Tangen, Vegard Bjørsmo og Alex Rosén

Emil Solli-Tangen, Vegard Bjørsmo og Alex Rosén har en munter tone seg imellom i pausene.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

– Vi er gutta boys, sier en livlig og alltid energisk Alex Rosén. De poserer villig for et bilde, med ferskingen Vegard i midten.

Det er nettopp Alex Rosén som roser Vegard som artist. Rosén har merket seg stemmen. At Vegard har en klar og tydelig stemme som han la merke til under fellesprøvene.

– Alle konkurranser har en «underdog», og jeg tror Vegard er den som kommer til å overraske seerne, med tanke på at han ikke er like kjent som flere av oss andre, sier Rosén.

  • Løgn eller sannhet? Bli kjent med Vegard Bjørsmo og Elin Kristina Oskal, de samiske «Frost»-stemmene.
Sannhet eller løgn med de samiske stemmene fra Frost 2: Vegard Bjørsmo og Elin Kristina Oskal.

Korte nyheter

  • Dieđihii iežas bealalažžan go virgádedje jođiheaddji

    Stivrajođiheaddji Torjer Olsen Sámi Viessu Romssas dieđihii iežas bealálažžan go Jill Abelsen Olsen virgáduvvoi beaivválaš jođiheaddjin.

    Dat lea dan sivas go soai leaba ovttas álmmuhan girjji «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

    – Dás leimmet varrugasat. Seammás go Jill ozai barggu, de dieđihan iežas bealálažžan. Danin in leat mun virgádeamis gieđahallan maidige. In leat oasálastán stivrra ságastallamiiguin, čilge Torjer Olsen.

    Anita Lervoll dat jođihii virgádanbarggu.

  • Meldte seg inhabil da daglig leder ble ansatt

    Styreleder Torjer Olsen i Samisk hus Tromsø meldte seg inhabil da Jill Abelsen Olsen ble ansatt som daglig leder.

    Grunnen til det er at de sammen har gitt ut boka «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

    – Dette var vi veldig obs på. I det samme Jill søkte, meldte jeg meg inhabil på grunn av to av søkerne. Jeg har derfor ikke hatt noe med ansettelsen og behandlingen av søkerne å gjøre. Jeg har ikke deltatt i styret sine samtaler eller avgjørelser, forklarer Torjer Olsen.

    Det var Anita Lervoll som hadde ledelsen av behandlingen i styret.

    Jill Abelsen Olsen og Torjer Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

    Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

    Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

    Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

    Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

    Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

    I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

    – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

    Ailo Johansen på crossykkel
    Foto: Privat